'Laat ons en onze stagiairs weer doen waar we goed in zijn'

Broeder Sjuul leest steeds meer stagedossiers over slechte stagebegeleiders. Dat doet hem zeer, omdat hij denkt dat het soms zo anders zou kunnen.
Natuurlijk weet ik dat het niet altijd aan de begeleider ligt. Soms heb je gewoon zo’n verschrikkelijke stagiair die geen interesse heeft in de doelgroep en een beetje lamlendig in een hoekje van de woonkamer op zijn telefoon hangt. Dat is de keerzijde, want veel van onze stagiairs worden met een uzi in de rug gedwongen op afdelingen rond te lopen waarvoor ze geen ambitie hebben.
Keukenslaaf
Aangenaam: broeder Sjuul, een van de klote stagiairs. Of lag het nou toch aan mijn begeleiders? Ik heb niet veel affiniteit met mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer, of andere vormen van dementie. Dat heeft niks met de patiënten te maken, want die zijn leuk. Het heeft wel te maken met de afdeling: een gang met kamers en een woonkamer. Ik voelde me daar de keukenslaaf, opgesloten in een prikkelarme omgeving en achter een deur met een code waar je alleen in je pauze even afstand van kunt nemen.
Lol in werk
Ik heb geen idee wat ik daar moest leren. Het enige wat ik daar heb geleerd, is dat ik weiger daar ooit terecht te komen als patiënt. Waar ik wel wat leerde? Dat was bij somatiek, revalidatie en het hospice. Later kwamen daar terminale wijkverpleging en het ziekenhuis bij. Ik kreeg er lol in om mijn werk op te pakken en voelde me niet een afgestompt slaafje van de keuken die koelkasten moest schrobben, incontinentiezakken verschoonde en de koffie in mocht schenken.
Rotklusjes
Maar nee, we worden met uzi in de rug gedwongen op PG te werken. Stagiairs zijn de moderne slaven, omdat ze opdraaien voor alle rotklusjes, zware patiënten en in de meeste periodes worden ze ook nog eens geslagen, uitgescholden en bespuugd. Het ligt nooit aan de patiënt, want de patiënt heeft een benaderingsplan. Jij als stagiair zal je daar vast niet aan gehouden hebben. Daar wordt namelijk van tevoren al vanuit gegaan.
Gewone mensen
Maar haal je de patiënt met dementie weg uit de wereld van de PG-afdeling en breng je ze terug naar iets dat ze leuk vinden, dan worden het gewone mensen. Een beetje in de war, dat wel. Maar zingend en klappend, pratend en vertellend leven ze weer op als ze weg zijn uit de benauwde gang van zo’n verpleeghuis. Daar kan ik eindeloos van genieten; ik vind het geweldig om dat te zien.
Werken met mensen
Mijn ambitie ligt niet op die gang, maar in het werken met mensen. Het werken met verschillende doelgroepen, soorten en types mensen. Van operatiekamers tot interne geneeskunde, van revalidatie tot thuiszorg en daarna door naar de terminale zorg. Het razendsnel schakelen, in plaats van jaren hetzelfde te doen.
Stimuleren
Wat verwachten we nou van een stagiair? Dat deze gedwongen op een afdeling wil staan, puur omdat hij/zij ons mooie vak wil leren? Moeten we ze dan juist niet stimuleren in dingen die ze leuk vinden? Eén ziekenhuis, een revalidatie, thuiszorg? Scholen moeten die uzi terug in de kluis gaan leggen en wij moeten misschien eens bedenken dat iemand ergens gewoon niet zo lekker functioneert omdat die persoon het simpelweg niet leuk vindt.
Solliciteren
Laten we wel wezen: als je een gemiddelde ziekenhuisverpleegkundige in een PG loslaat, geeft dat niet het gewenste effect. Maar andersom ook niet, omdat het werk in het ziekenhuis om hele andere kwaliteiten van een zorgverlener vraagt. Stop de contracten met scholen en maak een landelijke website waar stagiairs op kunnen solliciteren. Zo weten ze wat ze te wachten staat wanneer ze voor het eerst echt moeten gaan solliciteren voor een baan.
Doen waar ze goed in zijn
Kortom, gooi ons oude systeem nu eindelijk eens om en ga met elkaar in gesprek om echt wat te gaan veranderen. Zo wordt ons vak aantrekkelijk. Laat ons en onze stagiairs weer doen waar we goed in zijn, namelijk met elkaar het beste maken van ziekte, verdriet en pijn.

Dit is Broeder Sjuul:
Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat ik mijn gedachten op een rijtje blijf houden én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik íets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen; het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer deze dreigt om te vallen en het is er samen het beste van maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.
De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.