Kun je als PGB-houder ook de zorgbonus voor je werknemers aanvragen? (+ antwoord op andere vragen)

zorgbonus-pgb-uitkeren-vragen

Er blijven nog steeds vragen bij mij binnenstromen over de zorgbonus. Wat zijn nou precies de afspraken? En wanneer komt er echt duidelijkheid? Hieronder beantwoord ik weer een aantal vragen, onder andere: geldt de bonus ook voor management-assistenten en logistiek-medewerkers? En: gaat de zorgbonus naar de schuldeisers als je loonbeslag hebt?

Meer updates over de zorgbonus? Volg mij op Facebook!

Sinds het nieuws over de zorgbonus van 1000 euro naar buiten kwam, heb ik je in verschillende artikelen op de hoogte gehouden van dit mooie gebaar van het kabinet:

Maar er zijn natuurlijk nog steeds veel openstaande vragen. Het ministerie wordt er op dit moment onder bedolven. Om deze goed te kunnen afhandelen, wordt geprobeerd om binnen drie weken meer duidelijkheid te geven. Dit is een moeilijke opgave, want als je de eerste veertig vragen met uitzonderingssituaties hebt beantwoord, ontstaat er natuurlijk weer een nieuwe rij.

Vragen en antwoorden over de zorgbonus

Hier volgen een paar vragen die ik van jullie kreeg, die ik zo goed probeer mogelijk te beantwoorden: 

'Ik ben PGB-houder en huur als werkgever mijn WMO-zorg zelf in, kan ik voor mijn dames de bonus ook aanvragen?'

Dit is nog onduidelijk. Je kan op twee manieren je persoonsgebonden budget inzetten en daar zijn regels voor. Je kan opdrachtgever zijn en werkgever. Als je opdrachtgever bent, lijkt de bonus niet van toepassing, als je werkgever bent, wellicht wel. Het kabinet heeft echter wel gezegd in de Kamerbrief dat deze regeling is bedoeld voor mensen die direct of indirect zijn getroffen door de gevolgen van corona, door bijvoorbeeld meer te moeten werken. Als je als PGB-houder gewoon je zorg hebt kunnen genieten en je werknemers gewoon konden werken,  dan lijkt deze regeling in alle eerlijkheid niet van toepassing. 

'Ik werk in de zorglogistiek, hebben wij recht op een bonus?' 

Zorglogistiek is een breed begrip. Het is duidelijk dat deze regeling ook voor ondersteunende diensten geldt. Zo kan bijvoorbeeld een personeelsafdeling in een ziekenhuis ook gebruik maken van de regeling, omdat zij waarschijnlijk meer werk hebben moeten plannen of allerlei protocollen extra hebben moeten schrijven. Dit geldt ook voor schoonmakers in verpleeghuizen en andere ondersteunende diensten.

Als je bijvoorbeeld eten hebt moeten aanleveren aan een ziekenhuis en veel beschermingsmateriaal hebt moeten aandoen, harder hebt moeten werken en geraakt bent door corona, dan kan ik me voorstellen dat je werkgever hiervoor een zorgbonus aanvraagt. Aan de andere kant: als je één keer per week naar een ziekenhuis ging en je 90% van je tijd voedsel leverde buiten de zorgsector, dan kan ik me voorstellen dat je de bonus wellicht niet krijgt. 

'Als je loonbeslag hebt, gaat dan de zorgbonus naar de schuldeisers?'

Het is waarschijnlijk niet leuk om te horen, maar als je de wet erop naleest, dan gaat de zorgbonus dus inderdaad naar de schuldeisers. De wet zegt: 'Het beslag strekt zich uit tot alle vorderingen die "rechtstreeks voortvloeien uit een bestaande rechtsverhouding" (art. 475 Rv). Dat wil zeggen dat het loonbeslag niet alleen ziet op het reguliere salaris, maar ook op bonussen, gratificaties, vakantiegeld, dertiende maand en ontslagvergoedingen. Het is mogelijk dat de schuldeisers door deze uitzonderlijke situatie met hun hand over hun hart strijken, maar dat is geen wettelijke verplichting.

'Geldt deze zorgbonus ook voor iemand die als management-assistent op een pijncentrum werkt?'

Als je de regels goed leest, lijkt een management-assistent inderdaad te voldoen aan de voorwaarden van ondersteunende diensten die tijdens de coronatijd geraakt zijn. Doordat management-assistenten vaak de planning uitvoeren voor de artsen en coördinatie doen richting patiënten, is het te verwachten dat er veel extra werk is verzet om alles om te boeken.

'Klopt het dat mijn werkgever uiteindelijk kan bepalen wie de bonus wel of niet krijgt?'

Volgens de eerste communicatie is dit inderdaad het geval. De werkgever moet namens de werknemers de bonus aanvragen en zorgt dan voor de administratieve afhandeling en betaling. Werkgevers hebben echter aangegeven dat zij dat niet willen bepalen, zoals je hier kunt lezen. De werkgevers hebben opgeroepen dat zij willen dat het ministerie zorgt voor een duidelijke invulling van deze regels.

'Krijgen de werknemers van een politheek ook een zorgbonus?'

Gezien de sterke relatie van de politheek met directe zorgverstrekking, lijkt het logisch dat de politheek gewoon als zorg(ondersteuning) wordt gezien en dus wel recht heeft op een zorgbonus. 

Disclaimer: Ik beantwoord deze vragen naar eer en geweten, waarbij ik logisch nadenk en soms wat ruggespraak houd met mensen die er meer verstand van hebben. Ook heb ik contact met politici hierover, maar er blijft gewoon veel onduidelijkheid. Daarom kun je aan de antwoorden hierboven geen rechten ontlenen, maar is dit meer bedoeld om aan te geven hoe ik denk dat het uit gaat pakken.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!