'Ik zou ons zo graag willen verenigen om gezamenlijk met een inhoudelijke actie te komen'

Deze blog is een hartenkreet van apothekersassistent Ellen. Ze doet een oproep aan mensen die in een apotheek werken. 'Is de kans dat we het allemaal redden niet veel groter als we samen als groep opereren?'
Een hartenkreet!
Energievreters
Energievreters in de apotheek: de geneesmiddelentekorten, de macht van de verzekeraars, de negativiteit, soms vliegen de doosjes ons om de oren, het vergoedingssysteem, de eindeloze regelgeving, de groeiende werkdruk en voor sommigen ook het salaris. Al deze energievreters staan ons in de weg om te doen wat we het liefste doen.
Een heerlijke baan
We willen het allemaal anders! Momenteel spelen er veel zaken die niet bijdragen aan de gezamenlijke doelen die we met elkaar delen. Het leveren van goede zorg voor onze patiënten, een fijne relatie opbouwen met de patiënten en het hebben van een heerlijke baan waar we met veel voldoening van thuiskomen.
Af en toe heb je collega’s die hun kop boven het maaiveld uitsteken. Die opstaan en opkomen voor onze belangen. Verder zijn er ook mensen die dagelijks werken aan goed beleid en veel tijd steken in het verbeteren van de voorwaarden. We hebben veel collega’s die de moeite nemen om voor ons allemaal op te komen. Ze krijgen veel bijval, maar ook vervelende opmerkingen naar het hoofd geslingerd. Ik zou dat graag anders zien.
Dat ga je nooit redden, dat lukt nooit, dit is op te korte termijn, er verandert toch niets, het is een verkeerde insteek, apothekers staken apart van assistenten… en assistenten apart van apothekers…
En met de ‘doe eens lief’ of de ‘er is altijd een reden om aardig te zijn' campagnes in het achterhoofd, wil ik een oproep doen aan jullie allemaal. Patiënten, zorgverleners en collega’s in de apotheek: Laten we elkaar positief ondersteunen. Laten we zeggen: 'Bedankt dat je de moeite neemt om zaken te veranderen. Hoe kan ik je helpen?'
Laten we niet allemaal op ons eigen eilandje blijven zitten, laten we elkaar steunen en naar een groter doel toewerken. Verandering.
Het eiland
Stel je eens voor: er is een eiland vlakbij de Noordpool. Er lopen elanden, ijsberen en pinguïns rond. Beeld je nu eens in dat we samen met het gehele team op één eiland zaten. En dat we allemaal hetzelfde doel hebben: van dit eiland afgaan en naar een betere plek reizen. De elanden zijn nog wel oké, de pinguïns vinden we schattig, maar die ijsberen daar willen we het liefste zo ver mogelijk bij vandaan blijven.
Niet alles is slecht op dit eiland, maar we willen het liever anders. We zouden graag naar een warmere plek gaan waar we niet worden bedreigd door de gevaarlijke ijsberen. Zou het helpen als we op het eiland allemaal apart van anderen proberen te overleven? Is de kans dat we het allemaal redden niet veel groter als we samen als groep opereren? Zullen uit gaan van het goede in elkaar?
De meeste mensen deugen
We kunnen wel roepen dat we in een zieke wereld leven, maar die wereld is helemaal zo slecht nog niet. We hebben wel degelijk zelf invloed op wie we steunen en wat we kunnen veranderen. Misschien herken je wel iets uit de vorige alinea. Vorig jaar las ik een boek van Rutger Bregman en tijdens de demonstratie actie in maart 2023, die mijn collega-apothekersassistenten uit Rotterdam organiseerden, dacht ik er weer aan. Het boek De meeste mensen deugen heeft mij zoveel prachtige inzichten gegeven. Ik zou het iedereen willen aanraden.
Je moet het maar durven; beroemde namen en gevestigde theorieën compleet onderuithalen. Rutger Bregman doet het, en hoe. Neem bijvoorbeeld William Golding’s Lord of the Flies. Bregman ontdekte een echte situatie waarin zes jongens op een eiland in de Stille Zuidzee strandden. Ze vlogen elkaar niet in de haren, maar werkten gedurende het jaar van hun ballingschap voorbeeldig samen en losten conflicten vreedzaam op. We hebben dit allemaal in ons. Maak er gebruik van.
Is de mens van nature goed of slecht?
De hoofdvraag die dit boek beantwoordt, is meeslepend. Een samenleving die uitgaat van het goede in de mens, zou een stuk relaxter zijn, een stuk dynamischer, en – naar alle waarschijnlijkheid – ook een stuk efficiënter... Chaos staat ons niet te wachten, maar zelforganisatie.
Impact
Nu weer even terug naar onze hedendaagse wereld in de apotheek. Als we iets willen veranderen, zullen we dat samen moeten doen. Samen hebben we meer impact. Het is nodig dat er kartrekkers zijn of leiders, het is nodig dat er volgers zijn, het is nodig dat er beleidsmakers zijn, maar het is vooral nodig dat we dit gezamenlijk doen. En vanuit mijn vakgebied (de marketing) wil ik jullie vragen om dit vanuit de klant te doen. Zij zijn namelijk met nog meer en zij geven ons het recht om te bestaan. Ik zou ons zo graag willen verenigen om gezamenlijk met een inhoudelijke actie te komen die voor patiënten en apotheken:
- Het geneesmiddelentekort aanpakt
- Het vergoedingssysteem openbreekt en beter maakt
- De relatie tussen patiënt en apotheek verbetert
- Waardoor het eindeloos vastleggen van overbodige regels om wordt gezet in tijd waarmee we meer patiënten kunnen helpen in echte gesprekken.
Maar heb jij nu een idee wat kunnen we doen aan het volgende:
- Waardoor we meer gemotiveerde collega’s krijgen?
- Waarmee we de werkdruk verlagen?
- Waarbij we door een betere vergoeding ook het salaris een boost kunnen geven, zodat het aantrekkelijker wordt om in de apotheek te werken en te blijven voor de pas afgestudeerden en de wachttijden korter worden?
En dit alles zodat het we er allemaal veel meer lol in hebben en als medewerker van de apotheek met een voldaan gevoel naar huis rijden om de volgende ochtend huppelend weer te komen werken?
Ik gooi even een balletje op.
Velen van jullie denken hierover en mailen mij over deze vragen. Waarom doen we dit niet samen? Wie wil dit wel samen doen? Hoe kan ik helpen dit in positieve zin te veranderen? Waarom ziet de situatie er financieel steeds slechter uit voor ons?
We hebben verschillende vakbonden, er zijn diverse beroepsorganisaties, er zijn vele actiecomités, er zijn meerdere werkgeversorganisaties… We zijn het denk ik over een aantal zaken eens. Laten we daar dan vooral in samenwerken en is het ook mogelijk dat we daar meer over lezen en zien? En hoe krijgen we die informatie op de werkvloer?
Een oproep om vereniging, zoek elkaar op. Bespreek verbeterpunten en overeenkomsten. Neem zelf het initiatief. Maak de verbinding. Laten we elkaar helpen en steunen. Vraag elkaar hoe je kunt helpen.
Ellen Kruize Kok
Apothekersassistent, Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #resultaat #content #training
Ellen schreef het boek Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek om patiënten te laten zien hoe het werkt achter de balie in de apotheek.
Ellen schrijft aan een nieuw boek: Get Social | Hoe kom jij in verbinding met jouw patiënten online?
Alle verhalen en blogs kan je lezen op www.ellensocial.nl

Dit is Ellen:
Hoi, ik ben Ellen, schrijver en apothekersassistente. In 2004 hielp ik mijn eerste patiënt en in 2005 begon ik met de opleiding voor apothekersassistente. We moeten veel meer vertellen en laten zien hoe het er achter de schermen in de apotheek aan toe gaat. Mijn verhaal vanaf de opleiding tot aan mijn ervaringen als volleerd assistente schreef ik op in mijn eerste boek: Educated Drugdealer.
Ik geef jullie graag een kijkje achter de balie en in mijn leven. Met het delen van verhalen kunnen we zorgen voor meer begrip. Het is mijn passie om te schrijven en mensen met elkaar te verbinden. Mocht je dat leuk vinden, dan nodig ik je van harte uit om in contact te komen via mijn eigen blogsite https://www.ellensocial.nl, LinkedIn, Instagram, Facebook en last but not least twitter. Op dit moment werk ik aan mijn volgende boek.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.