'Hoe verder de dementie vordert, hoe moeilijker het bewegen of in beweging komen vaak wordt'

In eerdere blogs van blogger Mariët heeft ze verschillende kenmerken/symptomen die bij dementie voorkomen uitgelegd. Deze keer vertelt ze over de vermindering van mobiliteit bij dementie.
DEMENTIE EN VERMINDERING VAN MOBILITEIT
Bij dementie is een vermindering van mobiliteit een veelvoorkomend kenmerk. Bij het ouder worden is dat vaak ook een natuurlijke vermindering, ouderdom komt tenslotte met gebreken. Maar ouder worden is niet de enige oorzaak van verminderen van mobiliteit bij dementie. Ook jonge mensen kunnen dementie krijgen en ook bij die mensen treedt er na verloop van tijd een vermindering van mobiliteit op. Wanneer mensen met dementie fysiek fit zijn en nog relatief jong, kan de mobiliteit nog heel goed zijn en kan door veel te bewegen in stand gehouden worden, en ontstaan er pas later in het proces problemen met mobiliteit.
Het natuurlijke ouderdomsproces is een oorzaak van deze mobiliteitsvermindering, maar vooral de beschadiging in de hersenen door dementie is dé oorzaak van deze problemen. Door de beschadiging in de hersenen kunnen er stoornissen optreden in de spierfunctie, maar ook in coördinatie, evenwicht en de motoriek. Daardoor zijn mensen met dementie minder zeker in het lopen, is de balans, het evenwicht verstoord en dat kan leiden tot (veel) vallen. Mensen met dementie lopen veelal met kleine pasjes en ze zijn een stuk trager, langzamer dan voorheen.
Hoe verder de dementie vordert, hoe moeilijker het bewegen of in beweging komen vaak wordt. Mensen met dementie kunnen verder ook erg passief zijn, initiatiefloos, wat dan weer leidt tot weinig/minder beweging, waardoor de mobiliteit steeds verder afneemt. Ze krijgen moeite met grotere afstanden lopen, willen vaak steun en graag iemand die met hen meeloopt. Er kunnen problemen ontstaan bij het traplopen, maar ook bij opstaan uit een stoel, bijvoorbeeld. Wanneer mensen met dementie de deur niet meer uitgaan, omdat ze niet meer zeker zijn in het lopen, bang zijn om te vallen of er gewoonweg niet zelf toe komen, heeft dit ook effect op de sociale contacten. Ze komen steeds minder onder de mensen en dat kan uiteraard zorgen voor eenzaamheid.
Wanneer er sprake is van Lewy Body Dementie of dementie bij de ziekte van Parkinson komt daar nog stijfheid, een gebogen houding, lopen met schuifelende pasjes en beven bij. Ook dit heeft veel invloed op de mobiliteit.
Actief en in beweging blijven heeft een gunstige werking op lichaam en geest, juist ook bij mensen die dementie hebben. Bewegen kan effect hebben op beter slapen, een betere stemming, minder snelle cognitieve achteruitgang, beter eten, sociale contacten, risico op vallen wordt minder enzovoort. Een heleboel redenen om in beweging te blijven. Niet voor niets wordt er wel gezegd 'bewegen is leven'.
Het is daarom belangrijk dat de mobiliteit bij dementie zo vaak en zo goed mogelijk gestimuleerd wordt door in beweging te blijven. Ook wanneer mensen bijvoorbeeld rolstoelgebonden zijn. Dat hoeft echt geen workout te zijn, in beweging blijven zit al in kleine dingen. Een keer de trap of en af lopen, een wandeling rondom het huis, een (bal)spel, sjoelen, bewegen op muziek, was vouwen, vuilnis naar de container brengen, helpen met eten klaarmaken, stoel-yoga, enzovoort.
Er zijn veel speciale beweegprogramma's te vinden om ook mensen die in een verpleeghuis wonen in beweging te houden. Ook een welzijnsmedewerker, een fysiotherapeut en/of een ergotherapeut kunnen tips en adviezen geven over in beweging blijven en/of het zo lang mogelijk in stand houden van de mobiliteit.

Dit is Mariët:
Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.