Hoe ga je als alleenstaande moeder om met onregelmatige diensten in de zorg?

Als alleenstaande moeder valt het niet mee om onregelmatige diensten in de zorg te combineren met de kinderen. Dagdiensten beginnen vaak vóór de school of opvang opengaat. Bij het werken van avonddiensten ben je er niet tijdens het avondeten en het naar bed brengen. Deze tips maken het wellicht wat makkelijker.
1. Draai (als dat kan) voornamelijk nachtdiensten
Als je nachtdiensten draait, kun je na je dienst samen met de kinderen ontbijten en ze naar school of opvang brengen. Als zij weg zijn, kun jij slapen. De middag en avond heb je dan samen en dan kun je zelf je kids naar bed brengen en naar je werk gaan (zie punt 5). Bij jongere kinderen heb je dan natuurlijk nog extra hulp nodig, waarbij tip twee van belang is. Wil je niet alleen nachtdiensten draaien of wil je helemaal zelf bepalen welke diensten je wanneer draait? Dan zou je kunnen overwegen te gaan werken als zzp’er.
Lees ook: https://www.floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/onregelmatige-diensten-en-kinderopvang-zo-regel-je-dat
2. Zorg voor een groot netwerk
Jonge kinderen kun je natuurlijk niet alleen thuis laten in de nacht (zie punt 5). Dan is een groot netwerk in je omgeving erg fijn. Denk aan (groot)ouders waar je kinderen gaan logeren of die bij jou in huis zijn. Of een oppas die in huis is als je weg bent. En wat in deze situaties zeker geldt: een goede buur is beter dan een verre vriend. Betrokken buren (met eventueel een sleutel van je huis voor noodgevallen) die een oogje in het zeil houden, zorgen ervoor dat je met een geruster hart van huis kunt.
3. Pas je rooster aan op de vader
Als er nog een vader in het spel is met wie je het ouderschap deelt, is het handig om je rooster aan zijn werktijden aan te passen. Werk bijvoorbeeld in de weekenden dat de kids bij papa zijn, zodat jij in je vrije weekend bij de kinderen kunt zijn. Een leidinggevende die met je meedenkt en je rooster daarop zoveel mogelijk weet aan te passen, is hierbij natuurlijk wel een pre.
4. Maak gebruik van handige apps
Soms is het fijn om op je werk met behulp van je mobiel te zien of thuis nog alles rustig is. Hiervoor heb je tegenwoordig genoeg beveiligings- of camerasystemen die je aan je telefoon koppelt, waardoor je dit makkelijk even kunt checken. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve deurbel waarmee je altijd live kunt streamen om te zien of er iemand aan de voordeur staat. Natuurlijk blijft WhatsApp een oude, vertrouwde app, zodat je in je pauze even snel kunt vragen hoe het thuis gaat.
5. Schat zelf in of je kind alleen thuis kan blijven
Je kind alleen thuislaten: dat is nogal een stap. In de wet is nergens vastgelegd vanaf welke leeftijd je een kind officieel mag thuislaten. Wel staat er dat je iemand die hulpbehoevend is, zoals een klein kind, niet alleen in huis mag laten. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf vijftien/zestien jaar best al wel (‘s nachts) alleen thuis blijven. Hierbij geldt natuurlijk dat niet ieder kind hetzelfde is. Is je kind bijvoorbeeld erg angstig of juist veel zelfstandiger, dan kan het best dat je hem al eerder of pas later alleen thuis laat. Bovendien hoor ik van collega’s dat ze kleinere kinderen wel alleen thuislaten, als de oudere broers of zussen er ook zijn.
6. Zorg voor extra ‘bewaking’
Als je zelf niet thuis bent, is wel zo prettig als je weet dat je huis veilig is. Zorg daarom dat je overal brand- en koolmonoxidemelders ophangt en laat kinderen met behulp van filmpjes zien wat zij moeten doen zodra zo’n alarm gaat. Deze melders kun je bovendien koppelen aan Nest Protect. Zodra er een alarm gaat, krijg jij een melding op je telefoon. Zet – in het kader van de brandveiligheid – de droger uit als je weg bent, haal opladers uit het stopcontact en zet apparaten niet op stand-by. Daarnaast zorgen goede sloten ervoor dat iemand niet gemakkelijk binnenkomt. Mocht je nog een extra beveiliging willen, volg dan het advies van een collega van me op. ‘Schaf een hond aan.’ Zeker wel zo gezellig!
Ben jij een alleenstaande ouder in de zorg? Laat dan in een reactie weten hoe jij het doet met de opvang van de kids!
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.