'Het is als het ware alsof je nog hoogtepunten van je leven aan het inplannen bent'

Margot-bucketlist

Je krijgt de diagnose dat je een ongeneeslijke ziekte hebt. Dat je beperkt zult gaan worden in bepaalde zaken of geen lange levensverwachting zult hebben. Je leven gaat er dan vaak een stuk minder rooskleurig uitzien. Het is tegenwoordig populair om een lijst met dingen te maken die je nog zou willen doen voordat het niet meer gaat. Blogger Margot vertelt erover in deze blog.

Bucketlist

Het woord bucketlist komt waarschijnlijk van kick the bucket, wat overeenkomt met de pijp uitgaan of het loodje leggen.

Wat is een bucketlist eigenlijk? Het is een lijst met alle leuke doelen die je wilt bereiken, dromen die je nog wilt vervullen en levenservaringen die je wilt ervaren voordat je sterft.

Het is als het ware alsof je nog hoogtepunten van je leven aan het inplannen bent.

Het is fijn, en voor sommigen belangrijk, om leuke dingen in het vooruitzicht hebben, jezelf doelen stellen of dromen uit te laten komen.

Wil je nog een verre reis maken, een marathon lopen, dolfijnen spotten, een tattoo zetten? Welke wensen heb jij nog die je graag vervuld zou zien? Wat wilde je altijd al doen, maar heb je nog niet gedaan? Wat zou je willen als je niet hoefde te kijken naar geld? Welke mensen zou je nog willen ontmoeten?

Heeft het maken van een bucketlist zin als je terminaal bent of moet je zo’n lijst eigenlijk eerder maken (voordat je weet dat je niet beter wordt) en niet uitstellen tot later? Je weet immers niet of er nog een later komt.

En is zo’n bucketlist met grote plannen wel zo belangrijk? Of moet je het dichter bij huis zoeken in kleinere dingen? Naarmate je zieker wordt of steeds minder kunt, wordt je wereldje kleiner. Waar haal je dan je bevrediging uit?

Een bucketlist kan ook voor stress zorgen. Je maakt dan mooie herinneringen, maar geniet daar niet van omdat er nog zoveel op je lijstje staan.

Een parodie op de bucketlist is de lucketlist. Dit is bedacht door Sylvia Bastiaan. Schrijfster van het boek 'Kanker! Ik heb er mijn buik vol van!' In dat boek beschrijft ze haar eigen ziekteperiode. Zij heeft een zeldzame kankersoort in het buikvlies. Wat ze wil zeggen is: kijk nu eens naar de mooie en positieve herinneringen die je al hebt. Of waar je trots op bent. Dat neemt niemand je meer af. In 2017 vroeg ze om via #lucketlist2017 drie mooie herinneringen uit 2017 te delen en drie vrienden te taggen die jouw voorbeeld volgen. Dat heeft ze voor elkaar gekregen in dat jaar.

The bucketlist is de titel van een film uit 2007 met in de hoofdrollen Jack Nicholson en Morgan Freeman. De film gaat over twee kamergenoten in een ziekenhuis die te horen krijgen dat ze beiden terminale kanker hebben en maximaal één jaar te leven hebben. Ze maken een lijst van dingen die ze nog zouden willen doen. Ze trekken erop uit voor het avontuur van hun leven. Het is een prachtige drama over vriendschap, liefde voor het leven en de dood. Een aanrader om te kijken.

Heb jij nog een bucketlist? Of met andere woorden een levenslijst?

Van dichtbij heb ik meegemaakt, en maak ik nog steeds mee, dat mensen zich gaan realiseren dat het leven sterfelijk is. Waarom zou je wachten tot je iets naars overkomt? Het is toch zo mooi als je later op je leven terugkijkt en geen spijt hebt dat je bepaalde dingen nooit gedaan hebt. Het hoeft helemaal niet veel te kosten, maar stel niet uit. Het is soms zo simpel.

margot-van-ark-franken

Dit is Margot:

Hallo, lezers! Leuk dat jullie nieuwsgierig zijn naar wat ik te vertellen heb. Mijn roepnaam is Margot. Ik ben een fulltime werkende, alleenstaande moeder van twee zoons van in de twintig en heb een altijd blije hond: Guus. In de jaren tachtig ben ik begonnen als verpleegkundige en net voor mijn vijftigste heb ik mijn oncologie opleiding afgerond. Mijn praktijkervaringen wilde ik graag delen met meerderen en daarom ben ik deze gaan schrijven in blogs. Ze zijn te lezen op onder andere mijn Facebookpagina, genaamd: onzichtbare zorg. Eén van mijn doelen in 2021 is deze blogs bundelen tot een boek. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!