'En dan… stromen de tranen over mijn wangen'

anne-machteloosheid

Afasie, wat is dat toch een vreselijk gevolg van een CVA. En helemaal in de palliatieve fase. Woonbegeleider Anne vertelt vandaag hierover en de machteloosheid die ze voelde. "Wat ik zie ik grote angst, je roept het ook uit van de angst."

Thuis komen de tranen

Gisteren lag je in je bed, niet aanspreekbaar, in een diepe slaap. Of hoorde je me soms stiekem toch wel, maar deed je net of je me niet hoorde? Het zou heel goed kunnen, dat past bij je.

In deze palliatieve fase is het belangrijk en met familie afgesproken dat je comfortabel bent, in jouw geval is dat niet angstig, niet onrustig en geen pijn. Omdat je longontsteking niet behandeld wordt, is benauwdheid ook een bijkomstigheid, die op kan treden, gelukkig is daar nu geen sprake van.

Je geeft al twee dagen aan, als je al wat kunt reageren, dat je geen drinken wil. Je houdt je lippen stijf op elkaar of schudt je hoofd heen en weer of draait je hoofd af. Heel duidelijk ook in deze fase heb je de regie in handen.

Vanmorgen vroeg ik of ik je mocht verzorgen. Je keek me aan, een blik van herkenning, en je glimlacht. Antwoorden met een adequaat antwoord lukt niet. Je geeft enorme pijn aan, als ik je hier wat voor wil geven, sla je het bijna uit mijn handen. Wat ik zie ik grote angst, je roept het ook uit van de angst. MACHTELOOS voel ik me… ik kan de angst niet wegnemen, alleen er voor je zijn.

De huisarts gebeld, deze kwam, je dochter gebeld, zij was er ook, en dan zie ik je 360 graden anders dan tijdens het verzorgen. De veiligheid voel je, nu je dochter bij je is. Niets is er meer te merken van de angst en van de pijn. En hoe lastig is het dan uitleggen aan derden wat ik vanmorgen bij je zag en voelde…en dat jij je dan niet kunt uitdrukken en mij niet begrijpt, maar ik ook jou niet begrijp…

En dan… stromen de tranen over mijn wangen als ik dat aan je dochter probeer uit te leggen… “Sorry”, mompel ik, “dit wil ik helemaal niet”, maar het overkomt me en er komt uit hoe ik me voel. Verdriet om dat ik je niet begrijp. Pijn, omdat ik je pijn ervaar. En onmacht, omdat ik je de veiligheid niet kan bieden. Maar ook voel ik me blij, omdat ik zie dat je dochter je dat wel kan bieden en je daar jezelf weer durft te zijn...

Palliatieve zorg, zo warm, dichtbij en intiem. Ik ben ook maar een mens en niet van steen...

Anne

Dit is Anne:

Hoi, ik ben Anne, ik heb 25 jaar in de ouderenzorg/verpleeghuis zorg gewerkt. Daar ben ik begonnen met blogs schrijven. Emotionele, verdrietige, maar ook heel veel waardevolle momenten schreef ik van me af, omdat het me raakte en ik hier iets mee moest van mezelf, om te zorgen dat ik er zelf geen last van kreeg. Dit omdat ik me vaak alleen voelde als het ging om zorgen verlenen in de laatste levensfase.

Sinds een aantal jaar ben ik werkzaam in het hospice, voor mij de 'kers op de taart' wat zorg betreft. Belangrijk is kwaliteit van leven, de mens achter de ziekte zien en in kunnen spelen op waar de behoefte ligt. Dit kan zijn van een lekkere kroket tot een dagje uit met de Wensambulance. Dit doe ik samen met  een prachtig team.

Humor, kritisch kijken, empathie, makkelijk contact leggen en goed kunnen luisteren zijn eigenschappen die bij mij horen en waarvan ik het belangrijk vindt om mijn werk ook vol te kunnen houden. Ook deel ik mijn ervaringen om mensen te laten lezen en mee te nemen in onze mooie kant van het vak.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!