Een zon, bloem of skelet op je arm? - Regelgeving voor tattoos in de zorg

tattoo-tatoeage-werken-zorg-regelgeving-verpleegkundige-verzorgende-helpende

Regelmatig zie ik armen of benen met kleine kunstwerken voorbijkomen op de zorgwerkvloer. Mag je als verpleegkundige, verzorgende of helpende zichtbare tatoeages dragen, of moet je ze bedekken? Wat zijn je rechten en plichten? Ik zocht uit of er een regelgeving is voor tattoos op het werk in de zorg.  

Sterren, mandala’s, rozen, kleine quotes of soms zelfs ECG’s: dagelijks flitsen er een heleboel creatieve tattoos aan mijn oog voorbij. Superleuk! Toch kun je als zorgmedewerker in de problemen komen door je tatoeages, bijvoorbeeld wanneer je werkgever liever niet heeft dat ze zichtbaar zijn.

Bestaan er in de zorg eenduidige regels over het dragen van tatoeages op de werkvloer?

Het antwoord is ‘nee’. De landelijke regels zeggen dat een werkgever zelf een kledingvoorschrift of een beleid voor tatoeages mag voorschrijven. Dit mag alleen als hier organisatiebelangen tegenover staan, zoals bijvoorbeeld hygiëne of een bepaalde huisstijl. Je kunt je voorstellen dat je als zorgmedewerker niet op je werk kunt komen met een t-shirt waar een ziekte als scheldwoord op staat. Zo is dat ook met tatoeages. Een zichtbare tatoeage van een skelet kan bijvoorbeeld kwetsend zijn voor je cliënt.

Hoe weet je welke regels er gelden? 

Als er op jouw werk een beleid voor tatoeages geldt, moet de werkgever dit aan jou melden op het moment dat je in dienst treedt. Het kan zijn dat je hiervoor een contract moet ondertekenen. Als je daar je handtekening onder zet, moet je je aan de regels houden die op het moment van ondertekening gelden. 

Mag je werkgever plotseling de regels veranderen?

Ja, maar wel in overleg. Wanneer de regels veranderen, moeten de werknemers ingelicht worden. Het kan dus niet zo zijn dat jij al vijf jaar in dienst bent en plotseling ontslagen wordt omdat je een zichtbare tatoeage hebt. Gebeurt zoiets toch, dan kun je naar de rechtbank stappen. De rechter kijkt dan naar de zaak en bepaalt of de werkgever of de werknemer in zijn of haar recht staat.

Wat als je werkgever niet wil dat je tatoeages zichtbaar zijn en je toch graag in de zorginstelling wilt werken?

Mijn advies: onderteken nooit een contract waarin staat dat jouw tatoeage niet zichtbaar mag zijn wanneer je weet dat je daaraan niet kunt voldoen. Mochten er ooit schuringen ontstaan over jouw tattoo, dan heeft jouw werkgever in ieder geval niets op papier om tegen je te gebruiken.  

Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet nodig. Grote kans dat jij op de werkvloer gewoon met die leuke quote of die mooie roos op je arm mag pronken!

De meeste zorgmedewerkers krijgen veelal positieve reacties op hun tatoeages, zowel van cliënten als collega’s. Ben je benieuwd welke reacties dit zijn en hoe het is om te werken met zichtbare tatoeages? Binnenkort verschijnt hierover een artikel op mijn website!

Wat zijn op jouw werk de regels omtrent tatoeages?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!