Een waakmand maken, hoe doe je dat?

Waakmand stervende thuiszorg ziekenhuis hospice

Eigenlijk zou elke afdeling waarop mensen sterven (maar ook thuiszorginstellingen!) een waakmand moeten hebben. Met een verzameling van kleine spulletjes als een kaars, dekentje of chocolaatje geeft je de naasten van een stervende nét dat beetje extra steun en comfort. Maar hoe maak je zo’n waakmand? In dit artikel lees je er alles over. 

Wat is een waakmand?

Een waakmand is, vergelijkbaar met een kraammand, een mand gevuld met artikelen, materialen en mooie dingen die de naasten van een stervende steun, comfort en afleiding kunnen bieden. Denk aan kleine, huiselijke dingen zoals elektrische kaarsen, chocolaatjes, een fleecedekentje of zelfs een bluetooth-speakertje voor muziek.

Wanneer geef je iemand een waakmand?

Waken is een emotionele en intense tijd. Vaak zo intens dat naasten vergeten aan zichzelf te denken. Een moment waarop een waakmand net wat extra steun, troost en aandacht kan bieden. Je geeft de waakmand officieel wanneer naasten ‘waken’ over de stervende - maar ook nadat deze persoon gestorven is kan een waakmand warmte en steun bieden voor de nabestaanden.

Hoe ziet de inhoud van een waakmand eruit?

Je vult een waakmand vooral met producten en materialen die de wakenden een huiselijk gevoel geven. Wanneer iemand op sterven ligt, bevinden zowel de stervende als de naasten zich ineens in een compleet andere wereld. Verpleegkundigen en artsen verschijnen regelmatig aan het bed en er is maar weinig ruimte voor echte gesprekken. Ieder moment is intens en vraagt om steun en comfort. Je kunt de mand bijvoorbeeld vullen met artikelen als:

  • Een bluetooth-speaker voor muziek;
  • Elektrische kaarsen (gewone kaarsen zijn vaak niet toegestaan);
  • Een fleecedeken;
  • Puzzels of andere activiteiten ter afleiding;
  • Een gedichtenbundel of boek;
  • De Bijbel (mits van toepassing)
  • Etenswaren zoals chocolade, verfrissende pepermuntjes of koekjes;
  • Fijne geurkaarsen- of olie;
  • Een nekkussen;
  • Lippenbalsem
  • Een bloemstuk;
  • Massageolie voor de handen of voeten van de stervende.

Je kunt de spullen in de waakmand zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Zo kun je fijne geurolie toevoegen met de favoriete geur van de stervende, een fotoboek met mooie herinneringen, een gedichtenbundel met de favoriete gedichten of een boek over rouwverwerking voor de nabestaanden.

Hoe maak je een waakmand mooi?

Nadat je de waakmand gevuld hebt met de gekozen artikelen en materialen, kun je deze altijd nog wat decoreren. Vul de lege plekken van de mand bijvoorbeeld met vulmateriaal zoals kartonsnippers, decoreer de mand met wat mooie (nep) bloemen of vul lege plekken met foto’s van mooie herinneringen. Ook hier kun je het weer zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Waar kun je een waakmand kopen of bestellen?

Je kunt helaas (nog) geen kant-en-klare waakmanden kopen. Wel zijn er zorginstellingen die een (aantal) waakmand(en) beschikbaar hebben in het geval van een overlijden. Dat zou jouw zorginstelling – mits je op jouw afdeling nooit te maken hebt met wakende familie - natuurlijk ook kunnen doen. De mand kan telkens opnieuw gebruikt worden of je kan per bewoner kleine aanpassingen maken (bijvoorbeeld op basis van geloofsovertuiging). Kleine moeite, groot gebaar!  

Heb jij al ooit een waakmand ontvangen of gegeven? Deel je ervaringen en laat een reactie achter!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Mildred
Snijders
Ik ga nu als eindopdracht van mijn GVP opleiding een waakmand maken voor mijn werk in een verpleeghuis. Ben benieuwd hoe hierop gereageerd gaat worden.