Een doodskist te saai? Wat dacht je van een champignonpak?

Alternatieven begraven cremeren champignonpak
Foto: TED - coeio.com

Begraven, cremeren of je lichaam aan de wetenschap schenken. Meer mogelijkheden heb je na je dood niet in Nederland, vanwege de strenge wet op de lijkbezorging. In het buitenland zijn ze een stuk creatiever. Vijf spannende - en soms ook best nuttige - alternatieven.

1) Tot compost verwerkt

Geen doodskist, maar een stijlvol pak van organisch katoen met champignonsporen erin. Een champignonpak is een van de meest milieuvriendelijke uitvaartalternatieven. Dankzij de champignons wordt het lichaam op een natuurlijke manier gecomposteerd. Volgens de makers zorgen de champignons er zelfs voor dat het gif dat zich in het lijf bevindt, onschadelijk wordt gemaakt. Begraven kan op een gewone begraafplaats of op een natuurbegraafplaats. Leuk weetje: Beverly Hills 90201-ster Luke Perry, die onlangs op 52-jarige leeftijd overleed, liet zich in een champignonpak begraven.

2) Opgelost en door het putje

Voor opgeruimde types is resoneren een goede optie. Hierbij wordt het lichaam in een hoes van natuurlijk materiaal gewikkeld en in een speciale machine gelegd. Deze wordt gevuld met water en kaliumhydroxide. De temperatuur gaat naar 180 graden en de druk wordt opgevoerd. In ongeveer drie uur is het lichaam ontbonden. Wat overblijft is een steriele vloeistof en botten. De vloeistof wordt afgevoerd via het riool en de botten worden volautomatisch vermalen tot schoon wit poeder. Dat kun je uitstrooien of bewaren in een urn.

3) Op je kop in een buis

Mensen die voor cryonisme kiezen, hopen dat ze in de toekomst worden ontdooid om een nieuw leven te beginnen. Bij cryonisme is haast geboden. Na het overlijden moet het lichaam zo snel mogelijk worden gekoeld en naar het uitvaartcentrum gebracht. Daar wordt het bloed vervangen door een soort antivriesmiddel. De behandelde lichamen worden daarna ondersteboven opgeslagen in grote roestvrijstalen buizen, gevuld met vloeibare stikstof. Best prijzig, deze optie. Het kost tussen de 50.000 en 100.000 dollar. Alleen je hoofd invriezen is de goedkoopste optie. Dan maar hopen dat ze er in de toekomst een lijf aan vast kunnen maken. Het kan in de VS en Rusland.

4) Verwerkt tot visvoer

Reef balls zijn grote bollen van cement met gaten erin. Ze worden op de bodem van de zee gelegd als een soort kunstmatige riffen. Ook de uitvaartbranche heeft de bollen ontdekt, en maakt er Eternal Reefs van. Bij deze optie word je wel eerst ‘ouderwets’ gecremeerd. De resten worden vervolgens in het cement van de bol verwerkt. Nabestaanden kunnen helpen bij het mixen van het cement, en een handafdruk of een boodschap erin achterlaten. De resten van je huisdier erin meemetselen kan ook. Op de zeebodem dienen deze Eternal Reefs als voer en schuilplaats voor vissen. Er liggen er al meer dan 1800 voor de kust van de VS. Leuk extraatje: Voor nabestaanden zijn er duikexcursies naar de onderwaterbegraafplaatsen.

5) In kleine stukjes geschud

Bij Promession wordt het lichaam in een enorme machine geschoven, waar het met vloeibare stikstof wordt gekoeld tot min 196 graden, zodat het bros wordt. De stoffelijke resten worden daarna stevig door elkaar geschud. In een paar minuten verandert het lichaam in een berg kleine stukjes. Dit wordt gevriesdroogd. Wat overblijft is een flinke hoop poeder. De metalen worden eruit gefilterd, de rest gaat in een biologisch afbreekbare urn (van bijvoorbeeld aardappelzetmeel). Deze wordt niet al te diep begraven. Daarna duurt het 6 tot 18 maanden voordat de inhoud is gecomposteerd. Hoewel de bedenkers hard aan de weg timmeren met hun idee, is deze Zweedse vinding voorlopig nog sciencefiction.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!