De afdeling Nierziekte en Niertransplantatie van Marissa en Tamara

Marissa en Tamara

'Deze afdeling Nierziekten en Niertransplantatie heeft alles wat je zoekt als verpleegkundige', vertelt Tamara. Lees in dit artikel waarom zij voor deze afdeling kiest.

De afdeling F7 Zuid (zoals wij dat intern noemen) kent een bijzonder specialisme namelijk, nierziekten, niertransplantatie, dermatologie en reumatologie. Op deze afdeling krijg je als verpleegkundige voornamelijk te maken met ziekten rondom de nier. Dit kunnen patiënten zijn met een chronisch nierprobleem, maar ook patiënten die een niertransplantatie ondergaan. Op de afdeling zijn er ook een aantal bedden voor reumatologie en dermatologie. Deze categorie patiënten is niet altijd aanwezig.  

De combinatie van zorg…

'...maakt onze afdeling uniek. We hebben veel chronische zorg, mensen die geregeld terugkomen voor een opname. En pre- en postoperatieve zorg die we doen bij een niertransplantatie. Ikzelf vind het zeer uniek om op zo’n afdeling te werken. Het voelt geweldig om het proces mee te maken van iemand die een nier ontvangt van ofwel een onbekende of een bekende donor en hierdoor een gemakkelijker leven zal gaan leiden. Dit is een proces van ongeveer tien dagen op de afdeling, en het mooie is dat deze patiënten (mochten er natuurlijk geen complicaties zijn) met de dag opknappen en zich beter voelen', vertelt Marissa.

Ik ben trots op…

'...mijn afdeling, wij vormen een super goed team. Er is altijd tijd voor een grap of grol en er heerst een open sfeer. Op de afdeling staat samenwerking voorop, want in de verpleging is samenwerking tijdens je diensten zeer belangrijk', vertelt Marissa. 'Ik kom zelf vanuit locatie VUmc', zegt Tamara. 'Toen de nierziekten overgingen naar locatie AMC moest ik een keuze maken. Ik heb een dag meegelopen en ik kwam erachter dat het team erg gezellig is. We werden erg prettig ontvangen en was er echt een mentaliteit om samen een goede nieuwe afdeling neer te zetten. Ook de leidinggevende is erg open en altijd te vinden op de afdeling. Ze staat altijd open voor een gesprek (zowel serieus, maar ook om iets leuks). Daarnaast hoort zij wat het team graag zou willen en maakt zich hier hard voor.'

Je hebt veel mogelijkheden…

'...het afgelopen jaar heb ik mijn nefrologie vervolgopleiding afgerond. Ik ben een aanspreekpunt voor collega’s betreffende de nieren en nierziekten en kan dit ook uitleggen aan studenten. Daarnaast ben ik sinds kort klinisch B verpleegkundige. Dit houdt in dat ik mij inzet voor betere kwaliteit van zorg op de afdeling. Ik zit in de werkgroep nefrologie. Collega’s kunnen bij mij terecht voor punten betreffende de chronische nierpatiënt en dialyse. In inventariseer en kijk naar mogelijke verbeteringen. Dit doe ik samen met drie andere collega’s. Ook houd ik klinische lessen als nascholing voor collega’s en ben ik praktijkbegeleider voor studenten. Deze afdeling heeft alles wat een verpleegkundige wil', vertelt Tamara. Marissa vult aan: 'Er zijn ook mogelijkheden om toetser te worden voor bijvoorbeeld verpleegtechnische handelingen/BLS of praktijkbegeleider/praktijkopleider. Kortom: zeer veel doorgroeimogelijkheden, om je altijd te blijven uitdagen.'

Die ene patiënt …

'...die mij altijd bijblijft is een patiënt die ik kende vanuit locatie VUmc en meenam naar locatie AMC. Deze patiënt werd opgenomen in verband met colitis (ontsteking van de darm) door het cmv (cytomegalovirus, die bij gewone mensen niks betekent, maar bij mensen met een verlaagd immuunsysteem veel infecties kan veroorzaken), waarbij een orale medicatie niet meer voldoende was. Deze man is enorm ziek geweest, heeft meerdere keren kantje boord gelegen. In totaal is hij wel zes maanden opgenomen geweest. Wat zo bijzonder was aan deze patiënt, was dat hij altijd aardig bleef. Hoe slecht het ook ging of hoe naar hij zich ook voelde, hij bleef positief. Er zijn maar zelden patiënten die zo een houding hebben', zegt Tamara. 'Wat ik mooi vind bij de patiënten is, als twee patiënten die allebei een niertransplantatie hebben ondergaan samen op één kamer liggen er een soort klik/band ontstaat. Ze beleven praktisch gezien hetzelfde, hebben dezelfde operatie gehad en krijgen allebei een ander leven dan voorheen. Soms zie je hierin soort van vriendschappen ontstaan en trekken ze elkaar door de eerste paar (zwaardere) dagen heen. Ik vind dit heel mooi om te zien', vertelt Marissa.  

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal?

Marissa en Tamara zoeken nog collega’s. Klik hier om direct naar de vacature te gaan!

  ↑ Klik Hier ↑ om de vacature te bekijken!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!