De 5 meestgestelde vragen over vakbonden in de zorg

vragen-vakbonden-zorg

Welke vakbonden zijn er in de zorg? Waarom zou ik mij hier als zorgmedewerker bij aansluiten? Wat zijn de voor- en nadelen van een lidmaatschap? Ik had het laatst met collega’s over vakbonden in de zorg en ik merkte dat er veel onduidelijkheden over dit onderwerp zijn. Daarom beantwoord ik hier de 5 meestgestelde vragen: 

1. Waarom zou ik me aansluiten bij een vakbond?

Als je problemen hebt op je werk, dan kan de vakbond je helpen. Bij een moeilijk gesprek met je werkgever kan er bijvoorbeeld iemand van de vakbond met je meegaan. Omdat zij alle regels tot in de puntjes kennen, weten zij precies wat je rechten (en plichten) zijn in bepaalde kwesties over bijvoorbeeld ziekteverzuim, salaris en vrije dagen.

2. Maar daarvoor kan ik toch ook bij mijn rechtsbijstandsverzekering terecht? Dat is nog goedkoper ook…

Klopt, maar het kan zijn dat je via de bond meer gedaan krijgt, omdat de ‘dreiging’ dan toch iets groter is voor je werkgever. Daarbij is het voor de hele beroepsgroep waardevol als jij je bij een bond aansluit. De vakbonden zijn namelijk heel belangrijk bij de cao-onderhandelingen en hebben dus invloed op salaris, pensioen, ORT (onregelmatigheidstoeslag) en werkomstandigheden. Hoe meer leden, hoe sterker de vakbonden in deze onderhandelingen staan. Tot slot kunnen de vakbonden je ook adviseren over bepaalde (ethische) kwesties of met je meedenken over je loopbaan als zorgmedewerker.  

3. Zitten er ook nadelen aan een lidmaatschap bij een vakbond in de zorg?

Tja, je moet natuurlijk wel contributie betalen. De hoogte van dit bedrag is meestal afhankelijk van je leeftijd en werksituatie (studerend, werkend, niet-werkend, gepensioneerd). Maar dit lidmaatschapsgeld kun je voor een groot gedeelte terugkrijgen (belastingvoordeel) wanneer je het bewijs van je lidmaatschap inlevert bij de salaris-/personeelsadministratie. Daarbij krijg je via de vakbonden vaak kortingen en voordelen op bijvoorbeeld scholingen en verzekeringen, waardoor je weer geld bespaart.

4. Zijn er, naast de financiën, nog andere nadelen?

Je zou het vervelend kunnen vinden dat ook niet-leden meeprofiteren van de dingen die de vakbond bereikt. Zij betalen tenslotte niet mee. Ook kan het zijn dat jij het niet eens bent met wat de vakbond bij bijvoorbeeld cao-onderhandelingen wil bereiken. Of je kunt je niet vinden in de manier waarop dingen georganiseerd zijn.

5. Welke vakbonden in de zorg zijn er?

FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn en NU’91 zijn de belangrijkste vakbonden in de zorg. De laatste is speciaal opgericht voor verpleegkundigen en verzorgenden, FNV en CNV hebben ook vakbonden in andere beroepsgroepen. Alle drie hebben ze eigen voorwaarden en voordelen. Klik op de verschillende links om te onderzoeken welke dat zijn.

Zo, hopelijk is het nu een beetje duidelijk wat de voor- en nadelen zijn van het aansluiten bij een vakbond. Heb je nog meer vragen? Stel ze hieronder in een reactie.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!