'Dat kan ik niet zelf, dan krijg ik zeep in mijn ogen'

zuster-toos-cliënt-hittegolf-douchen

Zuster Toos zorgt maar al te graag voor haar cliënten. Ook tijdens de hittegolf, opgesloten in een badkamer en een cliënt met heel veel logica...

Mevrouw is net weer terug uit het ziekenhuis. De hulpvraag is om haar terug te begeleiden naar zelfstandigheid. Ze wil vandaag graag douchen en haar haren wassen. Pff... 35 graden en dan weer opgesloten staan in een badkamer is voor mij niet zo aanlokkelijk. Maar de cliënt is koning, dus gaan we aan de slag.

Zeep in de ogen

De haren nat maken onder de douche. Mevrouw vind mij maar lastig omdat ik het haar zelf laat doen. Ik geef haar de shampoo en mevrouw zegt: 'Ohnee dat kan ik niet zelf dan krijg ik zeep in mijn ogen, dat moet jij maar doen'. Ze zegt het nogal geïrriteerd. 'Als u met de ene hand een washandje voor de ogen houdt, kunt u met de andere hand de haren wassen', stel ik voor.

Maar mevrouw is niet te vermurwen, en kijkt me aan met een vernietigende blik. 'Nee, ik zie toch al slecht en als ik dan zeep in mijn ogen krijg wordt het nog erger', zegt ze. Ik vind het te heet om verder in discussie met haar te gaan. In mijn uniform ben ik inmiddels bijna natter van het zweet geworden dan mevrouw onder haar douche.

Washandje

Dus ik was haar haren en geef haar het washandje met de mededeling: 'Wast u zich maar zover als het lukt, met de rest help ik u". Mevrouw smeert haar washand in met een flinke kneep badschuim. Het is ruim voldoende om twee olifanten mee schoon te boenen, dacht ik. 

Resoluut begint ze haar hele gezicht hiermee te boenen. Binnen mum van tijd zit dat helemaal onder het schuim. 'Ik dacht dat u bang was om zeep in uw ogen te krijgen?', zeg ik tegen haar. Met een gezicht vol schuim zegt mevrouw tegen mij: 'Ja maar zuster, je moet 's ochtends wel de slaap uit je ogen wassen, anders kan je niet goed zien.' Dat noemen ze nou logica... denk ik.

zuster-toos-carina-blog

Dit is Carina:

Mijn naam is Carina (45), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 26 jaar werkzaam in de zorg en na aan een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie ligt in de thuiszorg en wijkverpleging. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak heb van de wereld. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk het is hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten, als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en uitgebreid koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!