'Daar zaten we dan met ons zorgprobleem. Was het nog een zorgprobleem?'

Lydia eten

Wanneer is het gedrag of de behoefte van een cliënt een zorgprobleem? Heeft een cliënt die geen warme maaltijden eet een zorgprobleem? Of een bewoner die niet elke dag wil douchen? Regieverpleegkundige Lydia laat haar licht hierover schijnen. ‘Goede zorg is niet alleen voldoen aan de normen en waarden zoals die gangbaar zijn of die passen bij jouw beleving.’

Zorgprobleem?

‘Hoe at uw moeder thuis?’ Een vraag die we stellen aan een dochter tijdens een eerste multidisciplinair overleg (MDO). Haar moeder is nog maar kortgeleden komen wonen op een afdeling voor bewoners met dementie. Op de groep lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Ze doet mee aan de activiteiten en praat gezellig mee met de andere bewoners. Het enige punt van zorg zijn de warme maaltijden die ze niet of amper eet.

De collega’s maken zich daar zorgen over en geven het als punt van aandacht aan tijdens het MDO. Wat betreft haar gewicht is er geen reden tot zorg. Doorvragend blijkt dat mevrouw wel de broodmaaltijden eet. Op de avonden dat ze niet van haar warme maaltijden wil eten, vraagt ze om brood. ‘Maar ja, die warme maaltijd’, en in die opmerking zit voor de collega de mening verscholen dat dat toch wel hoort. Met goede redenen: variatie van eten en het binnenkrijgen van voldoende voedingstoffen. In de opmerking lees ik ook de vraag of er op deze manier goede zorg geboden wordt. Dat willen we graag, goede zorg leveren.

De dochter zit erbij en heeft al die tijd zwijgzaam ons gesprek aangehoord. ‘Hoe at uw moeder thuis?’ wordt er ineens gevraagd. We kijken haar allemaal nieuwsgierig aan. ‘Mijn moeder at nooit graag de warme maaltijd. De laatste jaren at ze die amper en nam ze brood en fruit’ zegt de dochter.

Daar zaten we dan met ons zorgprobleem. Was het nog een zorgprobleem?

Geregeld vullen we zelf in wat goed is voor onze bewoners. Daarin neem je je eigen waarden en normen mee en je eigen mening over wat goed of fijn is. Zo is het soms lastig om het douchen achterwege te laten, als een bewoner weerstand biedt. In het kader van hygiëne is het voor ons gevoel nodig dat een bewoner wekelijks onder de douche gaat. Bewoners zijn echter van vroeger uit niet altijd gewend om te douchen. Het verhaal van de teil waar alle kinderen na elkaar gewassen werden, is een herkenbaar beeld voor veel bewoners. Als alternatief kan je een bewoner een uitgebreidere wasbeurt op bed geven, waarbij je ook de haren wast. Als je dat onderling afstemt en het gesprek daarover aangaat, kan je samen tot een oplossing komen. Een oplossing waarbij je zoveel mogelijk tegemoetkomt aan de wens van de bewoner.

Goede zorg is niet alleen voldoen aan de normen en waarden zoals die gangbaar zijn of die passen bij jouw beleving. Goede zorg is dat je kijkt naar je bewoner en cliënt en weet wat hij of zij prettig vindt. Dat je weet waar je cliënt van houdt, wat het dagritme is en wat zijn of haar gebruiken zijn. Persoonsgerichte zorg is dat. Daarvoor is nodig dat je je bewoner of cliënt kent. Een zorgvrager is niet alleen afhankelijk van de zorg die fysiek geboden wordt, maar ook in de mogelijkheid van het behoud van zijn eigen regie.

Is het dan een probleem dat iemand de warme maaltijd niet eet? Het is een terechte vraag die gesteld wordt. Als we kijken naar deze bewoonster en uitgaan van wie zij is en hoe zij altijd geleefd heeft, past het om te accepteren dat ze de warme maaltijd niet eet. We gaan kijken naar alternatieven voor haar.

De dochter knikt en stemt in. Het doet recht aan wie mevrouw is en ook voor de collega’s voelt het goed zo. Een zorgprobleem minder.  

Lydia

Dit is Lydia

Hallo, mijn naam is Lydia Scheringa. Ik heb lange tijd gewerkt als verpleegkundige in het Zotel en vervolgens ben ik werkzaam  geweest in een hospice. Al een aantal jaren werk ik in het verpleeghuis. Ik heb gewerkt op een afdeling met bewoners met dementie en voerde daarnaast taken uit op het gebied van kwaliteit. Mijn affiniteit met de palliatieve zorg is groot en het was een mooie uitdaging dat ik de Leergang Palliatieve Zorg mocht volgen en heb afgerond. Inmiddels ben ik regieverpleegkundige binnen twee verpleeghuizen. Een mooie en leuke afwisselende baan. Schrijven is een hobby van me en ik ben daarom een blog gaan bijhouden. Mijn blog is te vinden en te volgen via http://rondjeomdezorg.home.blog en via Facebook: www.facebook.com/Rondjeomdezorg.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!