Congres psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking

medilex-psychofarmaca

Psychofarmaca worden gebruikt door ongeveer 60% van de mensen met een verstandelijke beperking in instellingen en door 20 tot 40% in woonwijken of zorgboerderijen. Bij een groot gedeelte is echter geen onderliggende psychiatrische stoornis bekend.

Voor deze mensen geldt dat ze vaak medicatie krijgen vanwege gedragsproblemen waar geen andere oplossing voor gevonden is. De kans is groot dat u in uw werk te maken krijgt met cliënten die psychofarmaca gebruiken. Om de beste zorg aan de cliënt te bieden, is het belangrijk dat u als zorgprofessional op de hoogte bent van de belangrijkste psychofarmaca en hun bijwerkingen.

Herkent u bijwerkingen van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking? Bent u zich bewust dat psychofarmaca, bij gebruik voor gedragsproblemen, onder de vrijheidsbeperkende maatregelen vanuit de wet Zorg en Dwang vallen? Weet u waar u op moet letten als er afgebouwd moet worden? En welke alternatieve gedragsbehandelingen er ingezet kunnen worden?

Informeer u over psychofarmaca, (her)ken bijwerkingen, en weet waar u als zorgprofessional op moet letten wanneer uw cliënt psychofarmaca gebruikt.   Tijdens dit congres krijgt u antwoord op onder andere de volgende vragen:

  • Welke medicatie wordt veel voorgeschreven? En wat is de werking hiervan?
  • Wat zijn veelvoorkomende bijwerkingen?
  • Wanneer is psychofarmaca voorschrijven een vrijheidsbeperkende maatregel?
  • Wat houdt het Wzd-stappenplan in? En wanneer gebruikt u het?
  • Welke niet-medicamenteuze alternatieven zijn er mogelijk?

Profiteer t/m 30 augustus van €50,- zomerkorting bij inschrijving of maak samen met collega’s gebruik van de 1 op 5 korting.

Datum congres: donderdag 10 december

Locatie: Leerhotel Het Klooster, Amersfoort

Voor dit congres is het mogelijk om fysiek óf online deel te nemen.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.