Claudia over ‘gevonden voorwerpen’ bij gynaecologische ingrepen

Blog-lichaamvreemde-voorwerpen-gynaecologie

In eerdere blogs vertelde Claudia al hoe het er bij de orthopedie aan toe gaat. Deze keer doet ze uit de doeken wat voor bijzondere vondsten zij en haar collega's tijdens gynaecologische ingrepen in de vagina doen. 

Zoals in mijn vorige blog al naar voren kwam, kan het er bij de gynaecologie bijzonder urgent voor staan. Dit specialisme zorgt bij ons voor het grootste aantal spoedingrepen en met name voor keizersnedes, nabloedingen en andere gynaecologische ongein moeten we ’s nachts ons bed uit. Kinderen worden om de één of andere reden bij voorkeur ’s avonds en ‘s nachts geboren. In het reguliere programma kan de gynaecologie echter ook voor opmerkelijke momenten zorgen.

Preoperatieve voorbereidingen

Bijna alle gynaecologische ingrepen gebeuren in de beensteunen, enkele abdominale en laparoscopische operaties daargelaten. Dus komt er altijd het moment van het positioneren van de benen; wijd gespreid en omhoog gericht om de gynaecoloog – en in veel gevallen ook twee steriel staande assistenten – ruimte te geven om te werken.

Vaginaal poetsen

Na het verwijderen van de beenbladen van de operatietafel wordt er vaginaal gepoetst met een Povidonjood-oplossing. Dit moet uitwendig en inwendig gebeuren om een gedesinfecteerd operatiegebied te bewerkstelligen. Soms kom je in die regio zaken tegen die je er niet had verwacht…

Persoonlijke hygiëne

Niet in alle gevallen is het ‘daarbeneden’ even schoon. Ik verklapte het al eerder: sommige patiënten zijn gewoon niet zo fris op zichzelf. Het komt ook voor dat men zich door ouderdom of ziekte niet goed kan verzorgen. Of mensen kunnen er ‘gewoon’ niet goed bij door obesitas. We snappen de omstandigheden, maar de geur is soms dusdanig heftig dat je automatisch achteruit deinst. Ook al zijn we heel wat gewend EN dragen we mondmaskers…

Ondefinieerbaar voorwerp

Eén keer was er wel een heel bijzondere reden voor de geur. De gynaecoloog vroeg na het plaatsen van het eendebekspeculum om een tang en viste een ondefinieerbaar voorwerp uit de vagina. Het rook als een dier dat weken geleden overleden was. Gelukkig hebben we een hoge flow uit het plenum. Dat wil zeggen; binnen no-time is de hele OK ververst met frisse lucht. Het stinkdier bleek een tampon te zijn die de dame in kwestie was vergeten te verwijderen. Het touwtje had ver naar binnen gezeten en met een nieuwe tampon had ze de eerste ver omhoog gedrukt. Het was onbekend hoe lang de tampon er had gezeten, maar deze dame heeft onvoorstelbaar veel geluk gehad. Zoek maar eens op Toxic Shock Syndroom.

Vlieg tussen de schaamlippen

Een andere keer vond de gynaecoloog met zijn poetsklem (een tang met een gaas als depper) bij het desinfecteren een vlieg tussen de schaamlippen. Meelezers van infectiepreventie: wees niet bang! Hij was gelukkig al dood. We hebben nooit antwoord gekregen hoe die DAAR terecht is gekomen…

Onderweg kwijtgeraakt

Maar het voorval wat me het meest is bijgebleven, is toch wel het condoom dat opgefrommeld bovenin de vagina verschuild lag. De partner van deze dame moet toch gemerkt hebben dat hij onderweg iets was kwijtgeraakt?

Claudia-operatie-assistent

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 60.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.