Broeder Sjuul - 'Maar als je dit leest, beloof me dan één ding: ga nog is even te raden bij jezelf of jij je aan deze normen houdt'

Sjuul-regels

Geen lange nagels, lange mouwen en sieraden. Iedere zorgverlener kent deze regels, toch? Het valt Broeder Sjuul op dat vooral op de kleine locaties deze regels nog wel eens fout gaan. In deze blog vertelt hij over deze regels en over The Nightingale Pledge. Lees je mee?

Laten we even heel duidelijk zijn, iedere zorgverlener kent deze regels toch wel? Geen lange nagels, lange mouwen en sieraden om. Onder sieraden valt ook het horloge, ondanks het een smartwatch is. Ik kom uit een wereld waar JCI de scepter zwaaide. Het is wel het meest zware keurmerk dat de VVT en het ziekenhuis ooit heeft gekend. Dat betekent dat ik heb geleerd om geen handen te schudden en dat alle medicatie bij levering direct moet worden opgeborgen. Het zijn heel veel regeltjes die toen met veel gemopper werden geïmplementeerd. Maar het is niet JCI die mij de regels laat volgen, dat is de eed van de verzorgende en verpleegkundige waarin ik dat heb beloofd.

Veel werkplekken

Ik kom op zo verschrikkelijk veel plekken door Nederland heen, op veel grote organisaties herken ik de regels. Overal wordt op dezelfde manier met medicatie omgegaan. Systemen in de zorg werken allemaal samen en onze kleding voldoet aan alle algemene eisen. 

Die regels over kleding wil ik het graag over hebben. Ik werk in veel zorginstellingen, je weet wel die gebouwen met gesloten deuren waar menig mens voorbijrijdt, maar niet naar binnen hoeft. 

Ik wil het eerst met jullie hebben over de kleding hebben die we aantrekken… 

 • Trek dagelijks schone (werk)kleding aan. Trek ook direct schone (werk)kleding aan als de (werk)kleding zichtbaar vervuild is.
 • Was (werk)kleding op een minimale temperatuur van 40°C tot 60°C en droog de (werk)kleding in een droogtrommel (minimale stand kast droog) en/of strijk de (werk)kleding (warm=wol/polyester/zijde) of was werkkleding op 60°C.
 • Zorg ervoor dat tijdens het verlenen van zorg aan cliënten de onderarmen tot aan de elleboog vrij zijn van (werk)kleding. Draag korte mouwen of rol de mouwen op.
 • Draag geen accessoires zoals shawls, heuptasjes, vesten of andere loshangende kleding over uw (werk)kleding.Loshangende kleding en accessoires kunnen in aanraking komen met cliënten, en zo kruisbesmetting van micro-organismen veroorzaken.
 • Draag dienstjasjes gesloten.
 • Draag gladde (werk)kleding die niet pluist.
 • Trek schone (werk)kleding voor het begin van uw dienst aan.

Dit zijn de normen die het RIVM heeft opgesteld. 

Het blijft niet alleen bij kleding.

 • Draag geen hand- en polssieraden of accessoires, zoals (trouw)ringen, horloges, armbanden en braces.
 • Knip nagels kort en draag geen nagellak of kunstnagels.
 • Dek open wondjes aan de handen af met een waterafstotende pleister.
 • Draag uw haren kort, opgestoken of in een schone, strakke hoofddoek.
 • Zorg dat het haar/de hoofddoek niet in contact kan komen met de cliënt.
 • Voorkom dat piercings, oorbellen of kettingen in contact kunnen komen met cliënten.
 • Ook via piercings, oorbellen en kettingen kunnen ziekteverwekkers worden overgedragen. Bovendien kunnen piercings de huid van cliënten beschadigen.
 • Verwijder piercing of oorbel van de ontstoken plek. Dek een ontstoken insteekplaats van een oorbel/piercing af met een niet-vochtdoorlatende pleister.
 • Houd uw baard kort.

RIVM.nl

Toch zie ik steeds weer dezelfde fouten. 

Vooral op de kleine locaties vallen deze fouten mij ontzettend op, ik weet niet precies hoe het komt. Ik denk dat ze veel meer werken vanuit de huiselijke sfeer, thuis hebben we natuurlijk gewoon een normaal leven. Als zorgverlener doe je daar afstand van, want je werkt in een klinische omgeving hoe hard we ook roepen dat het huiselijk moet zijn? Sorry beleidsmakers, het blijft een verpleeghuis. Bekend met het spreekwoord: ‘Al geef je een aap een gouden ring. Het is en blijft een lelijk ding.’

Dus hoe hard je het verpleeghuis ook huiselijk wilt maken, het blijft een klinisch gebouw waar zorg wordt verleend. Voor de achtste keer in drie maanden tijd, spreek ik een collega aan. Wat ik me afvraag? Wat is er gebeurd met de bovenstaande regels. Ik bedoel, hebben we die niet allemaal op de opleiding gehad? 

Maar als ZZP’er in de zorg ben ik niet altijd de juiste persoon om iemand aan te spreken, van de acht keer heb ik maar viermaal iets gezegd. Maar als je dit leest, beloof me dan één ding: ga nog is even te raden bij jezelf of jij je aan deze normen houdt. 

Dus daarom nog even een kleine herinnering.

Dames en heren, als het mij lukt om een uniform aan te trekken, geen zichtbare sierraden te dragen maar daar alternatieve voor te zoeken? Dan kunnen jullie dat ook! Zoals ik vaker heb gezegd: ‘Laten we weer een beetje van de kliniek terug de VVT brengen. Hoe moeilijk dat soms ook is!’ Je bent een zorgverlener en na het behalen van je papiertje en het afleggen van je eed doe je dit. Al weet ik uit ervaring dat veel scholen de eed niet meer gebruiken. 

Toch ga ik jullie een klein geschiedenislesje geven, want die eed is niet altijd hetzelfde geweest. Door de jaren heen is die eed toch al wat keren veranderd. 

The Nightingale Pledge 

I solemnly pledge myself before God and in the presence of this assembly, to pass my life in purity and to practice my profession faithfully. I will abstain from whatever is deleterious and mischievous, and will not take or knowingly administer any harmful drug. I will do all in my power to maintain and elevate the standard of my profession, and will hold in confidence all personal matters committed to my keeping and all family affairs coming to my knowledge in the practice of my calling. With loyalty will I endeavor to aid the physician, in his work, and devote myself to the welfare of those committed to my care.

Lystra Gretter

Vertaald heb je dan deze eed: 

Ik beloof mezelf plechtig voor God en in aanwezigheid van deze samenkomst, mijn leven in reinheid door te brengen en mijn beroep trouw uit te oefenen.

Ik zal mij onthouden van alles wat schadelijk en ondeugend is, en ik zal geen schadelijke medicijnen nemen of bewust toedienen.

Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om de standaard van mijn beroep te handhaven en te verhogen, en zal alle persoonlijke zaken die aan mij zijn toevertrouwd en alle familieaangelegenheden die mij in de praktijk van mijn roeping ter kennis komen, vertrouwelijk houden. Met loyaliteit zal ik trachten de arts bij zijn werk te helpen en mij te wijden aan het welzijn van degenen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd

Deze eed is ooit geschreven voor beginnend verpleegkundige. Hoe dat klinkt? 

The Nightingale Pledge.

Wat het nu is? 

Tegenwoordig is het een ander soort belofte, geen ouderwetse. In 2019 is deze eed herschreven. 

Ik zweer/ beloof dat ik mijn beroep als verpleegkundige/verzorgende*op eenverantwoorde en betrouwbare wijze zal uitoefenen.Dat betekent dat:

Ik zorgvragers goed zal verzorgen, hun lijden zal verlichten en hen zalhelpen de best mogelijke kwaliteit van leven te realiserenik de belangen van de zorgvragers centraal stel en bij de zorgverleningzoveel mogelijk rekening houdt met hun opvattingen

Ik de zorgvragers geen schade zal toebrengenik geheimhoud wat mij in vertrouwen is verteld of wat mij ter kennis isgekomen en waarvan ik kan begrijpen dat het vertrouwelijk van aard is

Ik mijn eigen kennis en vaardigheden en die van collega’s zal bevorderenik de grenzen van mijn deskundigheid en verantwoordelijkheid erken

Ik mij inzet voor een goede samenwerking met andere zorgverlenersik mij, binnen het kader van mijn beroepsuitoefening, inzet voor debevordering van de volksgezondheid en het welzijn van de samenleving

Ik het beroep van verpleegkundige/verzorgende hooghoudik de beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden als leidraad

Voor mijn handelen zal gebruikenDat beloof ikofZo waarlijk helpe mij God almachtig

Naar: Eed van Verpleegkundigen en Verzorgenden

En nu gaan we verder

Die eed is de eed die wij zouden moeten opzeggen wanneer we afstuderen, maar veel scholen vinden dat ouderwets. Net als die speld trouwens. Ook die speld is in de loop der jaren heel wat waarde verloren en ik mag dan misschien ouderwets zijn, maar ik vind dat zo ontzettend jammer! Beide staan aan de normen en waarde die we in de zorg kennen, het is de geschiedenis. 

Denk nu nog is aan het begin.

Als je nu denkt dat het nog steeds een goede zet is om je niet aan die normen te houden, ze zijn er niet voor niets hè lieve collega’s. Dus voorkom dat een vervelende ZZP’er naar je leidinggevende loopt om te klagen en houd je aan die normen. Niet voor jezelf maar voor je patiënten.

julian-hooikaas-blogger-broeder-sjuul

Dit is Broeder Sjuul:

Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat ik mijn gedachten op een rijtje blijf houden én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik íets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen; het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer deze dreigt om te vallen en het is er samen het beste van maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.

De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!