Blogger Mariska: 'Zo is ook mijn zelfliefde volledig uit de schappen gehaald; als een product dat niet verkoopt'

mariska-zelfliefde

Heb je Mariska's blogs gelezen over ongewenste kinderloosheid en seks? Ze kreeg en krijgt er nog steeds veel reacties op van vrouwen die zich ook herkennen in haar verhaal. In deze blog neemt Mariska je verder mee op reis. 

Zoveel vrouwen die hier ook mee worstelen. Zoveel vrouwen die hun buik- en bekkengebied ook als een koude, kille fabriekshal ervaren. Ik ben enorm dankbaar voor al deze reacties en tegelijkertijd vind ik het ook echt verschrikkelijk. Anno 2021 zou je hier toch meer zorg en aandacht voor verwacht hebben. Niet dus!

Werk aan de winkel 

Zoals beloofd neem ik je mee op mijn reis. Maar waar stap je op de trein? Waar begin je deze reis? Van binnen, van buiten of allebei tegelijk? Nergens een handleiding te bekennen. Dus schoenen aan, jas aan, tas mee en gaan! 

Afgelopen weken heb ik heel veel geschreven. Vanaf het ‘ontstaan’ bij mijn moeder in haar buik (41 jaar geleden) tot en met nu heb ik eens even flink onder de loep genomen. Waar ging het lekker, waar liep het scheef? Wat is er gebeurd en wat heeft mij gevormd? Ik zal je mijn levenspad besparen, maar ik ga wel de conclusie met je delen. Een pittige en verdrietige conclusie. Samen te vatten in 3 woorden: TEKORT-aan-ZELFLIEFDE! Of eigenlijk nog sterker: GEBREK-aan-ZELFLIEFDE. Maar dat is even fu***** eng om hardop te zeggen!

Net zoals ik het enorm heftig vond om te delen dat mijn seksleven om zeep is geholpen door de kinderwens. Zo is ook mijn zelfliefde volledig uit de schappen gehaald; als een product dat niet verkoopt. En daar ligt naar mijn idee - voor nu - de eerste bestemming van mijn reis. Zonder zelfliefde, zonder eerst mezelf te accepteren precies zoals ik ben, zonder eerst goed te kunnen voelen wat ik nodig heb, zonder eerst het licht eens op mezelf te schijnen, is het (denk ik) een kansloze missie om mijn seksleven op de rit te krijgen. Dussss, here we go! 

Expeditie ZELFLIEFDE 

Grappig: zowel in de Van Dale als op Wikipedia komt er geen betekenis omhoog voor het woord zelfliefde. Wel komen als eerste de hits naar boven: ‘Zelfliefde, de voorwaarde voor geluk’, ‘Zelfliefde, als basis voor je leven’ en ‘Zelfliefde; jezelf accepteren in alles wat je doet’, gevolgd door 10 geboden, 10 tips, oefeningen, 18x meer zelfliefde en meer. Daarnaast zijn er heel veel quotes, boeken en cursussen te vinden over het ontwikkelen van zelfliefde. Het duizelt me een beetje. Waar moet ik hemelsnaam beginnen? 

Ik ben van mening dat je jezelf niet heelt door een boek te lezen. Ik spreek uit ervaring, want ik kan inmiddels wel een bibliotheek beginnen met alle zelfhulpboeken die in mijn kast staan. Lezen is 1, doen is 2. Ervaren en onderzoeken is wat me te doen staat. Daarom ben ik het jaar begonnen met iedere dag minimaal 5 minuten mediteren, waarbij ik de volgende mantra herhaal: ik houd van mezelf, ik houd van mezelf, ik houd van mezelf. Keer op keer op keer op keer blijf ik de woorden herhalen. Ik ben benieuwd wat de impact hiervan gaat zijn. Als ik de boeken mag geloven, is mediteren een enorm waardevol ‘medicijn’. En… Gratis en voor niets!  

Daarnaast douch ik me iedere dag koud af. ‘Noem je dat zelfliefde, Maris? Je bent gek!’ Probeer het zelf eens een paar dagen. Het is magisch. Het geeft zo’n fijne en lekkere start aan je dag. Ik ben niet alleen gelijk goed wakker; het geeft ook een enorme boost zelfvertrouwen. Want natuurlijk vind ik het ook koud en draai ik de kraan liever alleen maar warmer en warmer. Maar door het toch te doen, al is het maar 30 seconden, voel ik me gelijk Superwoman en daar profiteer ik de hele dag van! Daarnaast is het echt super goed voor je immuunsysteem.

Ik was zo om me heen aan het kijken naar wat er allemaal op zelfliefde gebied te doen is, dat ik vergat dat ik zelf een mega waardevolle tool - misschien wel de meest waardevolle tool - in handen heb. Dat het goud voor het oprapen ligt. Recht onder mijn neus. Of kan ik beter zeggen: dóór mijn neus. En nee, ik heb het niet over drugs!

Ademen! 

Adem is leven. Leven is ademen. Ademen heeft me al van heel wat shit verlost. Ademen heeft al heel wat opgehoopte woede, pijn en verdriet doen verpulveren. Dus waarom zou ik mezelf geen ademsessies cadeau doen? In mijn geval hoef ik ook daar de deur niet voor uit. Ik geef mezelf gewoon een sessie. En dat is zooooo fijn. Natuurlijk ga ik ook hier mijn ervaringen in delen. 

Mediteren, koud afdouchen en ademen kun jij ook doen! Vanaf nu geef ik regelmatig online ontspanningsoefeningen, gecombineerd met een ademsessie. Of je nu ongewenst kinderloos bent of niet, iedereen is welkom. En je hoeft er de deur niet voor uit. Volg mij even op Instagram (vandammariska) of volg me op Facebook (Mariska van Dam) en ervaar het zelf. 

mariska-blogger-ongewenst-kinderloos-coach

Dit is Mariska: 

Ik ben Mariska (40), woon samen met Hans en ben moeder van de 2 meest fantastische Rottweilers; Cartouche en Boris. Onze grootste wens? Samen een gezinnetje stichten. Inmiddels zijn we 17 jaar, 6 IUI, 2 IVF en een aantal extra terugplaatsingen verder, maar zonder resultaat. De reden? Onbekend. Dit noemen we pech, mevrouwtje!

Bij de pakken neerzitten? Nee, zo steek ik niet in elkaar. Een leven zonder kinderen biedt ook heel veel andere te gekke kansen, mogelijkheden en uitdagingen. Toch neemt dat niet weg dat het niet altijd makkelijk is. Ongewenst kinderloos zijn is een levenslang verdriet. Van dat verdriet heb ik mijn missie en kracht gemaakt: ik coach vrouwen die ongewenst kinderloos zijn, spreek hierover, deel mijn eigen verhaal en dat van andere vrouwen, en organiseer mooie bijeenkomsten. En dat maakt mij onwijs blij. 

Mijn hobby’s? Yoga, racefietsen, de honden, lezen, studeren en leuke dingen doen. Guilty pleasure? Macarons van Tout Amsterdam. Verliefd? Op mijn kleine nichtjes. Mijn motto? Zelfs als je grootste droom onmogelijk blijkt te zijn, is er nog zoveel mogelijk!

Meer over Mariska weten? Kijk dan op haar website: www.mariskavandam.com

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!