Blogger Mariët - 'Ik voelde me machteloos en gefrustreerd, en al helemaal als iets een collega wél lukte'

mariët-contact-bewoner-dementie

Dat het in de zorg niet altijd rozengeur en maneschijn met, voor en rondom mensen met dementie is, is veel mensen wel bekend. Dat is in alle takken van de zorg. Maar, zo vindt blogger Mariët: zolang de goede momenten maar opwegen tegen de moeilijke momenten; dan is er niets aan de hand. 

Het is zo dat ik ook een echt gevoelsmens ben. Dat ik heel erg op mezelf moet letten wanneer er moeilijke dingen op mijn pad komen. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een groot zorghart en een behoorlijke portie empathisch vermogen. Kan niet fout gaan wanneer zo iemand in de zorg werkt, hoor ik iemand denken…

Meestal heb ik er ook alleen maar gemak van, en geeft het me onder andere heel veel energie. Maar soms loopt alles een beetje over… Dan leef ik zo intens mee met een bewoner, voel ik zoveel verantwoording, dat er een gevaar bestaat dat ik bijna versmelt met de belevingswereld van de bewoner. Zijn of haar pijn wordt dan mijn pijn. Hun onmacht, frustratie en psychisch lijden wordt dan een onderdeel van mijn bestaan. En dan loopt het vast. Muurvast.

Zo kon ik niet goed loskomen van een van de bewoners. Zorgmijding, agressie, agitatie, verdriet, onmacht: noem maar op. Het was allemaal aan de orde. Ik voelde me zo verantwoordelijk en leefde zo intens mee, dat ik nu juist het tegenovergestelde bereikte van wat ik graag wilde.

De agitatie, agressie en onrust werden niet minder, maar leken juist meer te worden. En dan ook nog eens op mij gericht. Ik kon het niet verdragen dat ik er niet achter kon komen op welke manier ik haar zou kunnen helpen. Op welke manier ik een verbinding, een contact, tot stand kon brengen. Ik voelde me machteloos en gefrustreerd, en al helemaal als het een collega wél lukte. Ik ging twijfelen aan mezelf. Kwam het door hoe ik iets zei? Was het mijn stem? Mijn uiterlijk, mijn binnenlopen, mijn oogopslag? Natuurlijk hadden we het er onderling over en deelden we tips en trucs, maar het werkte voor mij niet.

Na een goed gesprek met het team en andere gedragsdeskundigen, moest ik tot de conclusie komen dat er een soort wisselwerking tot stand was gekomen waarbij de bewoner mij van streek maakte en - nog belangrijker - dat ik háár van streek maakte. Dan maakte het niet meer uit wat ik deed of wat ik ook probeerde; alleen mijn aanwezigheid was al genoeg om haar de hakken in het zand te doen zetten. Mensen met dementie hebben dan wel een haperend geheugen, maar gevoelens en emoties kunnen ze nog heel lang (aan)voelen. Daarom lukte het niet. Ik wilde veel te graag en veel te veel. Daarbij legde ik, zonder dat ik me daar bewust van was, een grote druk op haar, waar zij vanwege haar dementie helemaal geen raad mee wist.

Het kostte me veel tranen, blauwe plekken, emotionele opdoffers, wakker liggen en gesprekjes voordat dit besef bij me binnendrong. Ook drong het tot me door dat het niet goed is om mezelf anders voor te doen dan ik ben, om zo iets voor elkaar te krijgen. Het heeft me veel pijn gedaan en veel moeite gekost om dit alles voor mezelf op een rijtje te krijgen, maar wat is het resultaat verbluffend!

Helemaal goed uitleggen hoe die verandering in mij tot stand is gekomen kan ik niet, maar ik kan wél zeggen dat ik de druk van willen en moeten heb losgelaten. Ik mag falen, ik mag een keer iets niet voor elkaar krijgen. Neemt ze de medicatie niet van me aan, wil ze niet eten, niet wassen en/of douchen? Geeft niets, dan probeer ik het op een ander tijdstip of sla ik het een dienst over. Ze gaat er niet dood aan, vervuilen doet ze ook niet zomaar en eten een dagje overslaan is ook geen probleem. Haar verdriet en onmacht is heel erg, maar het is niet van mij. Meeleven mag, mee-lijden niet! Door haar op deze manier te benaderen is er een bepaalde rust in mij gekomen. En deze rust breng ik nu blijkbaar op haar over.

Door niets meer van haar te verwachten, niets meer van haar te willen, laat ik haar in haar waarde. Ik krijg nu zoveel van haar terug! Een lach, het noemen van mijn naam, het aannemen van medicijnen en eten, et cetera. Ik heb de blauwe plekken en emotionele opdoffers er graag voor over gehad; die had ik blijkbaar nodig om te kunnen zijn wie ik ben, en haar zodoende te kunnen laten zijn wie zij is. Waar en wanneer dan ook!

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!