Blogger Mariët - ‘Haar lichaam neemt steeds meer de vorm aan van een foetus’

mariët-dementie-deel2

Al meer dan 10 jaar heeft ze dementie. Ze heeft alle fasen van beleving doorlopen. In twee blogs neemt Mariët ons mee in haar leven en het doorlopen van de vier fasen van beleving van dementie. Deel 1 hebben jullie al kunnen lezen. Dit is deel 2.

De verzonken IK

Ze moest nog verder terug in de cyclus van het leven. Haar lichaam neemt steeds meer de vorm aan van een foetus. Ze vermagert (ondanks dat ze goed eet) en haar gezicht wordt een gezichtje. Haar benen nemen een steeds meer opgetrokken stand aan, net als een foetus dus. Haar blauwe, heldere kraalogen kijken rond wanneer ze wakker is en haar mond lijkt bijna voortdurend te lachen wanneer er tegen haar gesproken wordt. Ze komt nu haar bed niet meer uit en is werkelijk terug naar daar waar het leven voor haar begon. Ze reageert alleen zintuiglijk, eet en drinkt (al gaat dit ook moeilijker en wordt dit minder) en is helemaal terug naar enkel de primaire behoeften.

Wanneer ik haar nu bezoek, bestaat dit voornamelijk uit haar zintuigen aanspreken. Muziek, aanraken, haar laten voelen en haar zicht benutten. Ze heeft een hele andere uitdrukking in haar gezicht gekregen en het woord dat in me opkomt als ik bij haar ben, is 'verstilling'. Ze beweegt amper meer; haar benen en romp lijken er niet meer toe te doen. Alleen haar armen, handen en hoofd beweegt ze. En dan zijn het voornamelijk haar helderblauwe ogen en haar mond waarmee ze communiceert.

Het trof me diep toen ik haar laatst bezocht. Dat ze me zo intens aanstaarde, toen ik mijn gezicht zo dicht mogelijk bij het hare bracht. Ze staarde en raakte met haar vingertoppen mijn wangen, mond en haar aan. Het leek alsof ze me 'beroerde'. Ze 'las' mijn gezicht door te tasten. Ze kijkt intens naar de bewegingen van mijn mond wanneer ik tegen haar praat en dan lacht ze. Later ligt ze met geconcentreerde blik haar eigen handen te bekijken. Ze draait ze om en om en volgt ze met haar ogen. Is dat ook niet wat een paar maanden oude baby doet?

Ze zal niet sterven van eenzaamheid of gebrek aan liefde en genegenheid; dat heeft ze de laatste jaren van haar leven niet hoeven missen. En ik hou heel veel van haar. Wanneer ze er niet meer zou zijn, zal ik haar heel erg missen. Maar als ik nu terugkom van een bezoekje, doe ik toch een kort gebedje: 'Mag het alstublieft de laatste keer zijn dat ik haar hier op aarde tref?' Dan kan ik haar in liefde loslaten, om haar op een andere manier vast te kunnen houden.

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!