Blogger Jelle - 'Wilt u liever een dun laken?'

jelle-laken

Blogger Jelle is na zijn vakantie weer aan het werk en wordt meteen uit zijn vakantiegevoel getrokken door een ongerust telefoontje van zijn collega. Ze is bij een vrouw van in de tachtig met uitgezaaide kanker. Ze vertelt dat de vrouw koorts en een hele lage bloeddruk heeft. De vrouw eet al een tijdje niet meer en brengt steeds meer tijd van de dag in bed door. Jelle stemt met zijn collega af dat hij eraan komt.

'Wilt u liever een dun laken?'

Het is een warme zomerdag, ruim 35 graden. Bij binnenkomst zie ik de vrouw in bed liggen. Ze is veel magerder dan ik in mijn herinnering had van voor mijn vakantie. Ze slaapt. Zachtjes leg ik mijn hand op haar schouder en zeg ik haar naam. Ze wordt wakker en kijkt me aan. Er verschijnt een glimlach op haar gezicht als ze me ziet. Als ik vraag hoe het gaat, zegt ze dat het niet zo goed met haar gaat. Ze zegt dat ze een droge mond heeft en dat ze pijn heeft. Drinken en slikken lukt niet goed meer. Haar lichaam is aan het opgeven.

Ik bel de huisarts en stel voor om de medicatie via een pomp te geven, zodat ze geen pillen meer hoeft te slikken. Voor de droge mond vraag ik om een mondgel, waardoor het droge gevoel verdwijnt. De huisarts vindt het een goed plan en we spreken af dat die middag gestart zal worden met de pomp. De vrouw vindt het goed, als de pijn, maar onder controle wordt gebracht.

Ze is altijd levenslustig geweest. Ze wil zo graag door met haar leven, maar het gaat simpelweg niet meer. De vermoeidheid is zo erg dat tijdens ons gesprek haar ogen regelmatig dichtvallen. Het enige wat helpt tegen de vermoeidheid is slapen. En dat doet ze, vele uren per dag. Af en toe krijgt ze een opleving en gaat ze op de rand van het bed zitten, of even naar buiten. Ze houdt het dan een paar minuten vol, waarna ze weer terug naar bed wil.

Bij het prikken van het naaldje in de arm, zie ik haar ogen kort opengaan. Ik vraag of ik haar pijn doe, waarop ze haar hoofd schut. Ze heeft er geen last van. Tijdens het prikken voel ik het zweet over mijn gezicht naar beneden lopen. 'Wilt u liever een dun laken?', vraag ik haar. Nee, ze heeft het niet warm. Ze wil onder haar warme, gestippelde, dekbed blijven liggen en ik dek haar opnieuw toe.

blogger-jelle

Dit is Jelle:

Ik ben Jelle (27 jaar) en ik heb gewerkt als wijkverpleegkundige bij Oktober in Brabant-Zuidoost. Na verschillende stages, liep ik stage in de wijk. Tegen mijn verwachting in was dit zo ontzettend leuk, uitdagend en afwisselend, dat ik na mijn stage in de wijkverpleging ben blijven werken. Na enkele jaren in de wijk gewerkt te hebben, ben ik begonnen als Lecturer Practitioner binnen het Zorginnovatienetwerk de Kempen. Ook geef ik les als ZZP-docent, ben ik verpleegkundig pijnconsulent en ik volg de master Verplegingswetenschap aan de Universiteit van Utrecht. (Foto: Natasja de Vries)

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!