Bezoekuur: 5 tips om het gezellig te houden (zowel voor jou als de patiënt)

Bezoekuur-ziekenhuis-visite

Gillende kinderen, luidruchtige families, mensen die doodleuk buiten het bezoekuur komen: die bezoekregeling is er niet voor niets. Hoe ga je om met bezoek dat de regels aan zijn laars lapt?

Ik hou wel van een beetje reuring en gezelligheid op de afdeling. Het is een fijne afwisseling op een spannende dag voor de patiënten in het ziekenhuis (waar ik stage loop voor mijn opleiding tot SEH-verpleegkundige) of een saaie dag voor mijn bewoners in het verzorgingshuis. Toch kan ik het bezoek soms wel achter het behang plakken. Gelukkig beschik ik na tien jaar over een arsenaal aan oplossingen.

Waarom is die bezoekregeling er eigenlijk?

Om te zorgen voor voldoende rust in de tent heeft iedere zorginstelling een bezoekregeling. Zo komen artsen en verpleegkundigen ook nog een beetje aan hun werk toe. De bezoekuren zijn overal net even anders en verschillen soms per afdeling. Kinderen bijvoorbeeld laat je niet tot 19 uur op papa of mama wachten. Twee of drie bezoekers tegelijk is meestal wel de max. Staat allemaal gewoon op de website.

Bezoekuur-management

Loopt het de spuigaten uit? Misschien heb je iets aan mijn tips! Zo verloopt het bezoekuur gesmeerd:

1. Krijsende kinderen

Hier zit niemand op te wachten, zeker niet als je oud of ziek bent. Vraag of een van de oudere kinderen met de kleintjes een spelletje wil doen. Nog beter als ze een half uurtje buiten gaan spelen.

2. Bezoek buiten bezoekuren

Als er geen bijzondere afspraken zijn gemaakt, wijs ik ze netjes op de bezoekregeling. Vriendelijk doch dwingend bonjour ik ze vervolgens richting de koffiebar beneden.

3. Luidruchtige families

Je kent ze wel, die nogal aanwezige families. Hard en druk pratend met elkaar. Ondertussen zie je de patiënt wit onder de dekens wegkruipen. Met een combinatie van overwicht en charme vraag ik of het iets rustiger kan. Dan komt de strenge hoofdzuster in mij boven!

4. Plakkers

Ik blijf zelf ook lang hangen op feestjes, dus ergens snap ik ze wel. Vijf of tien minuutjes oké, maar daarna stuur ik ze resoluut de deur uit. De patiënt kijkt me meestal dankbaar aan. Die valt als een blok in slaap zodra ze zijn vertrokken.

5. Aso’s en zeurders

Humor is mijn wapen. Ik laat niet over me heen lopen, met een kwinkslag weet ik veel vervelende mensen ‘terug in hun hok’ te krijgen. Denk aan opmerkingen als: 'Ik hang u in de tillift hoor, als u niet luistert!', 'U weet dat we mensen die niet luisteren hier een spuitje geven?' of 'Nog even en u moet verplicht meedoen met de bingo-avond, hoor!' Succes verzekerd! 

Heb jij nog tips die ik toe kan voegen aan dit lijstje?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!