Analyse: zorgbonus komt beschikbaar voor maximaal miljoen zorgmedewerkers

zorgbonus floorzorgt
credits: pixabay

De zorgbonus van 2020 en 2021 komt beschikbaar voor maximaal één miljoen medewerkers in de zorg. Dit betekent dat 60 - 80% van alle mensen die in de zorg werken deze bonus zullen krijgen, afhankelijk van de precieze uitwerking. Het lijkt erop dat het kabinet hiermee ruimhartig de sector tegemoet komt.

De NOS bericht dat het ministerie van Volksgezondheid ruim 2 miljard euro kwijt zal zijn aan bonussen voor zorgpersoneel. Dat blijkt uit de begroting, die gisteren is ingediend bij de Tweede Kamer. Eerst krijgen zorgmedewerkers een bonus van 1000 euro, later nog eens eentje van 500. De extra bedragen zijn een manier om de zorgsector te bedanken voor de extra inspanningen tijdens de coronacrisis.

Om vast te stellen wat dit betekent voor de sector is een berekening nodig vanuit bruto salaris naar netto salaris, de zorgbonus van 1000 euro en 500 euro zijn namelijk netto bedragen.

Berekening

De precieze begroting van het ministerie laat zien dat er 2.16 miljard wordt gereserveerd voor de zorgbonus. Dit is een bruto bedrag. In de berekening gaan we uit van een gemiddeld marginaal belastingtarief van 38.1% (dit is voor de meeste zorghelden van toepassing). Er is dus netto beschikbaar om uit te betalen: 2.16 / 1.381 = 1.564 miljard. Dit betekent ook dat van de beschikbare pot voor de zorgbonussen er bijna 600 miljoen euro weer terugstroomt naar de overheid via de inkomstenbelasting.

Aantal mensen

We weten dat het totale netto bedrag waar zorgmedewerkers recht op hebben 1500 euro bedraagt, waarvan 1000 euro voor 2020 en 500 euro voor 2021. Als we het totale beschikbare netto bedrag van 1.564 miljard delen door 1500 euro, dan hebben 1.042.670 mensen in de zorg recht op een bonus. Dit is ruim een miljoen Nederlanders.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werkten er in 2019 1.318.000 mensen in de zorg en welzijn sector (ruim 1.3 miljoen). Dit betekent dat 1.042.670 / 1.318.000 = 79.1% van alle mensen in de zorg de zorgbonus zal ontvangen.

Deze bijna 80% van alle medewerkers in de zorg kan een goede vuistregel zijn voor zorginstellingen om te bepalen voor hoeveel mensen zij de zorgbonus aanvragen. Het lijkt er dus ook op dat het kabinet met een ruimhartig signaal komt richting de sector.

Update 11:45 uur: de bruto-netto berekening zou lopen via de zogenaamde eindheffingsloonregeling, waardoor een groter aandeel van de zorgbonus pot weer via belastingen terugstroomt naar de overheid. Dit zou betekenen dat er geen 600 miljoen terugvloeit, maar 800 miljoen. Hierdoor zouden geen miljoen zorgmedewerkers gebruik kunnen maken van de regeling, maar 800.000 (60%). Meer informatie daarover hier.

> Volg mij op Facebook voor het laatste nieuws over de zorgbonus.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!