Ambulant verpleegkundige Hennie - 'Deze meneer die zo agressief overkwam, was eigenlijk doodsbang'

Hennie-hallucinaties

Ambulant verpleegkundige Hennie deelt vandaag het verhaal van Jan met ons. Een 83-jarige meneer die beweerd dat hij al langere tijd systematisch geterroriseerd wordt. Wat was er precies aan de hand? Je leest het hier!

Vandaag een verhaal uit de oude doos. 

Op een dag komt er een melding binnen. Meneer 'Jan', een 83-jarige man, wordt opgenomen op de gesloten afdeling voor oudere mensen met een psychiatrische aandoening. Deze meneer wordt bij ons nogal als agressief omschreven want hij zou zijn buurvrouw aangevallen hebben met een hakbijl. Jan is door de politie meegenomen en met een rechtelijke machtiging naar de afdeling gekomen. Jan is boos, ja natuurlijk! Hij is tegen zijn zin opgenomen en die politieagent heeft ook nog eens de verkeerde boef opgepakt!

Het kleine oude, maar toch nog vitale 'manneke' spuwt vuur met zijn ogen als hij voor zijn recht opkomt, al rammelend aan onze gesloten deur. We mogen de deur niet opendoen en dat geeft in dit soort situaties altijd gedoe. De kunst om zelf rustig te blijven en de cliënt rustig te krijgen is heel wat. Een 'bakske koffie' doet vaak wonderen. En zo zit ik uiteindelijk met Jan in de zithoek en laat hem vertellen.

Jan woont in een zelfstandige flatwoning en wordt al langere tijd systematisch geterroriseerd. Hij weet niet precies door wie, maar hij wordt geplaagd, afgeluisterd, gekwetst en ze dagen hem uit. Jan hoort dat ze over hem praten en plannen smeden zoals het stelen van de post uit zijn postbus die beneden in de hal van zijn flatgebouw staat. Jan is al een keer bij zijn buurvrouw geweest. Daar kwamen de stemmen vandaan. Hij hoorde ze door de muur heen praten en rook sigarettenrook. Maar de buurvrouw biechtte volgens Jan de waarheid niet op. Sterker nog... ze belde steeds de politie en daarmee wist hij haast zeker dat deze personen vaak bij de buurvrouw zaten. 

En toen, toen kreeg hij een briljant idee. Hij zou die mensen weleens op heterdaad betrappen, daarbeneden bij de brievenbus. Hij zou bewijs gaan leveren aan de politie! Hij pakte een plastic sier-hakbijl die aan zijn muur hing, haalde de droogbloemen ervan af, zette zijn brommer helm op en ging naar de hal. Jan had zich verdekt opgesteld om de hoek van de postbussen, wachtende op de daders. En toen hoorde hij gerommel! 

Met een luide strijdkreet en met de plastic hakbijl stevig in de hand, spong hij van achter de hoek vandaan en stond oog in oog met de vijand. Drie keer raden wie daar stond... juist, de buurvrouw. En die schrok zo dat ze gillend en genageld aan de vloer al haar post liet vallen. Die arme vrouw had het wel te stellen met Jan.

Jan had al jaren last van psychoses en daarbij had hij last van akoestische hallucinaties, angst en achterdocht. Deze meneer die zo agressief overkwam, was eigenlijk doodsbang. Met rust, begeleiding en de juiste medicatie is Jan weer een heel eind opgeknapt. Of Jan teruggegaan is naar zijn eigen woning, weet ik niet meer. In dat geval zou een babbeltje met de buurvrouw geen overbodige luxe zijn geweest lijkt me.

blogger-hennie

Dit is Hennie:

Hennies dolle werkdag, verhalen uit de ouderenpsychiatrie. Hallo, lieve collega! Mijn naam is Hennie Snoeren en ik werk als ambulant verpleegkundige bij GGz Breburg en PersonaCura; specialisten autisme, persoonlijkheid en gedrag. Jaren geleden ben ik mijn carrière begonnen als ziekenverzorgende in het verpleeghuis. Al snel had ik oog voor en grote interesse in het geestelijke welzijn van de oudere mens. Daarom ging ik in de ouderenpsychiatrie werken en studeerde ik later door; onder andere voor verpleegkundige. Omdat psychiatrie bij ouderen veel voorkomt - maar met relatief weinig aandacht - ben ik mijn missie begonnen: mijn collega's uit de ouderenzorg meenemen in deze bijzondere wereld en samen leren hoe daar mee om te gaan. Naast mijn baan bij de GGz heb ik een eigen trainings- en coachingsbureau en help ik zorgprofessionals in de omgang met ouderenpsychiatrie, persoonlijkheidsstoornissen en gedrag. Ik spreek op Symposia en schrijf blogs over de avonturen op mijn werk. Neem een kijkje op mijn website. Veel leesplezier en misschien tot ziens!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!