Ambulanceverpleegkundige John - 'De thuiszorg vertelt dat het echtpaar op korte termijn opgenomen wordt: de thuissituatie is verre van ideaal'

john-thuiszorg

In deze blog komt er een melding binnen van de thuiszorg. Het gaat om een hoogbejaard echtpaar waarvan meneer rillend en enigszins cyanotisch in zijn stoel wordt aangetroffen. Ambulanceverpleegkundige John is ter plaatse om de situatie te beoordelen. Lees je mee hoe het afloopt?

Elke hulpvraag is weer anders. Altijd uniek in de context. Er komt een melding van de thuiszorg. De thuiszorg geeft een aantal keer per dag zorg bij een hoogbejaard echtpaar. Ze treffen meneer rillend en enigszins cyanotisch aan in zijn stoel. De echtgenote van meneer is bedlegerig. Daarop is er 112 gebeld.

Ter plaatse bij de woning staat de auto van de thuiszorg er nog: ze zijn gebleven. We gaan naar binnen. De thuiszorg is doende om mevrouw die bedlegerig is te verzorgen. Meneer zit op de bedrand en ik zie dat hij rilt. Van cyanose is nu geen sprake.

De PAT is in orde. Meneer heeft een iets verhoogde ademarbeid en is normaal van kleur. Op de vraag wat wij voor hem kunnen doen krijg ik geen direct antwoord. Meneer heeft eerder een CVA gehad.

We beginnen om meneer medisch in kaart te brengen:

  • A: is vrij. Hij opent zijn mond op verzoek. Er zijn geen tekenen van een tongbeet.
  • B: ademfrequentie is 24 per minuut. Het is iets verhoogd, maar binnen de norm en regelmatig. Bij auscultatie is er beiderzijds normaal ademgeruis. Geen rhonchi en geen crepitaties. Geen gestuwde halsvenen. Trachea in midline. Geen gebruik van hulpademhalingsspieren.
  • Hoesten: /
  • C: is de radialis pols irregulair. De scope laat sinusritme zien met eerstegraads av-blok en ook episodes van atriumfibrilleren met een ventrikelfrequentie van 100. Het ECG laat geen ST-segment afwijkingen zien. De RR bedraagt 159/64 mm. De huid laat een normaal aspect zien. Geen buikpijn. Geen pijn op de borst.
  • D: er is een pre-existente spraakstoornis ten gevolge van een eerder doorgemaakt CVA. Meneer kan alleen korte antwoorden geven. Ik heb de indruk dat hij de vragen wel begrijpt. De pupillen zijn gelijk en beide reageren op licht. De glucose bedraagt 7,4 mmol/l niet nuchter.
  • FAST-test: behoudens bestaand beeld. Geen bijzonderheden.
  • De motoriek: lopen gaat moeizaam. Oplettend naar de symmetrie en kracht van links en rechts. Geen recent trauma capitis. Geen hoofdpijn.
  • E: Temperatuur 38,9 graden, zowel in linker- als in rechteroor.
  • Nausea: /
  • Vomeren: /
  • Klam: /
  • Het rillen en trillen is langzaam afgenomen.
  • In de AMPLE zijn geen bijzonderheden. Meneer gebruikt clopidogrel (antistollingsmedicijn).

Ik concludeer dat de temperatuurstijging de oorzaak van het rillen is (koude rilling). Waar de focus nu voor mij ligt om te bedenken waar het vandaan komt. Meneer is niet recent ziek geweest. Geen aanwijzingen voor COVID-19. Ook bekijk ik nog even beide benen. Geen vocht en er zijn geen tekenen van erysipelas (ontsteking, wondroos). Er zijn geen problemen met vaak en/of pijnlijke mictie. De longen waren schoon. Er zijn geen andere pijnklachten.

Concluderend: koude rilling bij temperatuurstijging, zonder evidente pijnklachten of aanwijzingen voor een infectiefocus. Waarschijnlijk op basis van virale infectie heeft meneer koorts. Geen reden nu voor klinische interventie.

We stellen meneer gerust. Hij neemt 1000 mg paracetamol van zichzelf in. Formeel staat het geven van paracetamol niet beschreven in het landelijk protocol ambulancezorg (LPA) bij koorts maar wel bij pijnstilling. Echter als thuis al paracetamol wordt gebruikt, is er geen contra-indicatie om eigen medicatie niet te laten innemen.

Gezien de hoge leeftijd van meneer en de zorgelijke thuissituatie overleg ik met de eigen huisarts. Deze gaat morgen langs bij het echtpaar en spreekt af om voor de zekerheid een coronatest en een urinesediment te doen. De thuiszorg vertelt dat het echtpaar op korte termijn opgenomen wordt: de thuissituatie is verre van ideaal. Zij leggen meneer nu ook in bed.

Ik laat de gegevens achter op een EHGV-kaart (EHGV= Eerste Hulp Geen Vervoer) en maak een verslag van de inzet. Het valt altijd op dat - als er symptomen optreden van ziekte - het effect daarvan op ouderen meteen groot is. In dit verhaal zag je meteen dat de mobiliteit afnam. 

De thuiszorg verontschuldigt zich. Ze hadden de situatie ernstiger ingeschat. Ik zeg dat het niet nodig is. We hebben nu een goed uitgangsbeeld en kunnen verder de conditie blijven monitoren. Dat is het belangrijkste. En ja, ik heb een enorm respect voor de thuiszorg. Ze doen dag in en dag uit zwaar werk, maar altijd met zoveel passie en inzet.

Een oprecht compliment waardig. Hetgeen ze dan ook van mij krijgen.

John-blogger-Ambulanceverpleegkundige

Dit is John:

Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!