5 toffe acties waarmee werkgevers hun zorgpersoneel happy houden

Floating-zoutwater-actie-werkgever zorg

Zorgmedewerkers zijn superbelangrijk en schaars. Dat weten onze werkgevers ook. Daarom komen ze met allerlei acties om ons hoofd en lichaam fit te houden. Ik heb de vijf mooiste, grappigste en meest originele voor je op een rij gezet. Misschien even voorleggen aan je baas? 😉

1) Floating – even helemaal zen

Werk je in een van de Isala-klinieken, dan mag je op kosten van de baas (en Zilveren Kruis) drie keer een uur floaten, oftewel: heerlijk gewichtloos dobberen in een zoutwaterbad dat dezelfde temperatuur heeft als jouw lichaam. Al je spieren ontspannen en daarmee laat je langzaam ook je gedachten los. Zennnnn. En nog wetenschappelijk bewezen ook.

2) Dagstart – even spuien voor je aan je dienst begint

Doodmoe omdat je baby de halve nacht heeft liggen huilen? In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft mag je even spuien voor je aan het werk gaat. De afdelingen houden daar namelijk een dagstart. Het hele team komt dan bij elkaar: van schoonmaker tot verpleegkundige en dokter. Niet lekker in je vel? Dan kunnen jouw collega’s je tijdens je dienst een beetje uit de wind houden. Prima idee!

3) Healthcoin –spullen sparen door gezond te leven

Virtuele munten verdienen met goed slapen, gezond eten en meer bewegen. Dat doen de medewerkers van UMCG Ambulancezorg en Welzijnsorganisatie MEE in het Healthcoin-programma. Een slimme armband meet hun gedrag en slaat de gegevens op in een app. Met de gespaarde munten kunnen ze ‘gezonde’ spullen aanschaffen, zoals een smoothie of nieuwe sportschoenen. Dat is nog eens een leuk duwtje in de rug!

4) Budgetcoaching – weer grip op je financiën

Financiële problemen geven veel stress. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je werk: je bent er met je hoofd niet bij en reageert geïrriteerd naar collega’s en cliënten. Of je moet je door alle spanningen zelfs ziek melden. Thuiszorgorganisatie Tzorg heeft een gratis telefonische helpdesk voor medewerkers met geldproblemen. Een budgetcoach geeft tips om weer grip te krijgen op de financiële situatie. Als er meer hulp nodig is, komt de coach zelfs aan huis. Prachtig natuurlijk, maar zou zo’n initiatief ook nodig zijn als het salaris in de thuiszorg wat hoger was?

5) Workshop F*ck it – voorkom een burn-out

Isala doet veel om medewerkers binnenboord te houden. Wat dacht je van een workshop waarin millennials meer leren leven met een f*ck it-mentaliteit? Mijn generatiegenoten en ik hebben volgens het ziekenhuis een zwaar leven. We moeten DUO afbetalen en kunnen daarom geen huis kopen. En dan is er nog die sociale druk: we horen er pas bij als we een fantastische carrière en dito relatie hebben. Daarnaast ‘moeten’ we de halve wereld afreizen, en een bruisend sociaal leven onderhouden tussen werk, yogalessen en Netflix door. (Oei, herkenbaar!) Je zou van minder een burn-out krijgen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!