Van kunstenaars tot studenten: deze 7 verzorgingshuizen hebben bijzondere bewoners

bijzondere-verzorgingshuizen-verpleeghuizen

De Nederlandse ouderenzorg heeft voor ieder wat wils, of het nu om afkomst, lifestyle of geaardheid gaat. Deze zeven bijzondere verzorgingshuizen zijn nog maar een greep uit wat er allemaal is. En moet je zelf ook vega, gay of multiculti zijn om er te kunnen werken?

1) Artistiek oud worden in het Rosa Spier Huis

Kunstenaar ben je voor het leven, ook als je ouder wordt en zorg nodig hebt. Het Rosa Spier Huis is een woon- en werkcentrum met zorg voor kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere artistiekelingen. Onder andere Johnny Kraaijkamp senior. en M.C. Esscher hebben hier gewoond.

Hier werken?

Om in het Rosa Spier Huis te werken hoef je echt geen creabea te zijn. Belangrijk is dat je open en flexibel bent. Sommige bewoners werken bijvoorbeeld ’s nachts en dat is in het Rosa Spier Huis volledig geaccepteerd.

2) Vegetarisch leven in zorgcentrum Felixoord

Niets zo hip als vegetarisch en vegan eten. Maar voor de bewoners van zorgcentrum Felixoord in Oosterbeek is het niets nieuws. Zij laten al tientallen jaren het vlees links liggen. Voor sommigen is het een religieuze of spirituele keuze, anderen zijn juist hardcore atheïstisch en activistisch.

Hier werken?

Zelf hoef je niet vegetarisch te zijn om te werken op Felixoord. Wel wordt van je verwacht dat je de keuzes en levenshouding van de bewoners respecteert.

3) Rozeneiland: jezelf kunnen zijn als oudere LHBT-er

Helaas is acceptatie nog altijd niet vanzelfsprekend voor oudere homoseksuelen, biseksuelen of transgenders. In verzorgingshuizen gaan zij vaak ‘terug de kast in’ vanwege pesterijen. Zorgorganisatie Amsta heeft daarom in het Dr Sarphatihuis de locatie Rozeneiland geopend. LHBT-ouderen kunnen hier zichzelf zijn met gelijkgestemden.

Hier werken?

Op Rozeneiland werken betekent vooral: open en tolerant zijn. Je kunt mensen accepteren zoals ze zijn en je vooroordelen opzijzetten.

4) Jong en oud samen in Humanitas Deventer

Een verpleeghuis voor ouderen met zes jonge bewoners. Dat vraagt om uitleg! In wooncentrum Humanitas Deventer wonen studenten tussen de ouderen. Studenten verpleegkunde, denk je nu misschien, maar niets is minder waar. De zes jonge bewoners van Humanitas Deventer doen studies uiteenlopend van Stedenbouwkunde tot SPH. Wat hen drijft: ze willen iets betekenen voor hun medemens. Ongeveer 30 uur in de maand zijn zij ‘goede buur’ voor de ouderen. Zij verzorgen broodmaaltijden of helpen met boodschappen.

5) Het Wereldhuis in Boxtel: multiculturele ouderenzorg

Zoek je veelzijdigheid in een zorgcentrum, dan vind je die hier. Het Wereldhuis heeft afdelingen voor mensen uit Turkije, Marokko en de voormalige Nederlandse koloniën. Zowel islamitische als Nederlandse feesten worden gevierd. Een zorgcentrum én smeltkroes van culturen.

Hier werken?

De diversiteit van de bewoners zie je terug in het personeel. Er zijn veel medewerkers met een Turkse, Marokkaanse, of andere migratieachtergrond. Je hoeft niet dezelfde afkomst te hebben als de bewoners van je afdeling, maar het kan een pre zijn.

6) Ouder worden op stand in Amsterdam

Weinig mensen hebben €5500 per maand over voor zorg. Maar ze zijn er wel en voor hen is er De Vermeer in Amsterdam, een luxe zorgvilla voor vermogende ouderen. Even buiten de grachtengordel, op loopafstand van de bekende musea van Amsterdam, met grote kamers die de afmetingen hebben van bescheiden appartementen. Het verschil moet er zijn.

Hier werken?

Personeel loopt in gewone kleding rond en is bij de bewoners ‘op bezoek’, zoals de directeur van het centrum het omschrijft.

7) Beth Shalom: zorgcentrum met een Joodse identiteit

Beth Shalom betekent ‘Huis van de vrede’ in het Hebreeuws. Dit verzorgingshuis is van zorginstelling Cordaan en heeft een joodse identiteit. Eigenlijk is het een heel doorsnee verzorgingshuis, behalve dat voor sommige zaken de joodse regels gelden. Zo wordt het eten bijvoorbeeld koosjer klaargemaakt.

Hier werken?

Ook hier geldt: respect voor de achtergrond en de gewoontes is het belangrijkst als je er werkt.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!