Dág tot snot gekookte spruitjes, hallo gerookte zalm uit de oven - Het nieuwe koken in zorginstellingen

Zorginstelling koken ouderen recepten

Weg met die centrale gaarkeuken. Samen met bewoners koken is toch veel leuker? Kok en hygiënemedewerker Maurice Kempe (52) van de Twentse zorgorganisatie ZorgAccent vertelt hoe bij hen het kook-roer volledig om ging. (Lees vooral door tot het eind, want daar lees je hoe je Maurices kookboek kunt winnen!)

Maurice: ‘Ik werk al 22 jaar voor ZorgAccent en ik ben als kok in de centrale keuken begonnen. De afgelopen jaren is de organisatie helemaal anders geworden. Wij werken nu met zelfsturende teams. Dit betekent dat er geen managers meer zijn en onze medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor de zorg van onze bewoners en cliënten. Dit betekent dus óók dat er geen centrale keuken meer is en dat onze zorgmedewerkers samen met de bewoners koken.’

Huiselijke sfeer

Op de zorglocaties waar Maurice werkt, wonen ouderen met dementie. De bewoners hebben een zelfstandige leefruimte en een gemeenschappelijke woonkamer en keuken die met acht andere bewoners wordt gedeeld. ‘Op die manier proberen we een huiselijke en veilige sfeer te creëren en staan we veel dichterbij de bewoners. Ook met koken kunnen we nu nog beter inspelen op de persoonlijke wensen en behoeftes van de bewoners.’

Koken voor een groep

Om dat goed te kunnen doen, vroegen de woongroepbegeleiders aan Maurice of hij hen workshops koken kon geven. ‘Kijk, een eitje bakken kan iedereen wel, maar een gezonde maaltijd zonder te veel zout en vet op tafel zetten, dus zónder zakjes en kant-en-klare sausjes, en voor maar liefst acht personen, dát is wel even andere koek. Ik leer de medewerkers leer hoe zij gezond en gevarieerd eten kunnen bereiden.’

Gerechten van vroeger

De bewoners kunnen zelf aangeven wat ze willen eten en waar ze zin in hebben. Dat kan bijvoorbeeld stamppot boerenkool zijn, of bami met verse groenten, of zalm uit de oven. Maurice: ‘We eten echt niet alleen maar aardappels, groente en vlees, hoor! Ook wraps en shoarma staan regelmatig op het menu. Maar we maken ook nostalgische maaltijden, zoals Humkessoep, dat is een traditioneel gerecht uit Twente dat veel bewoners nog van vroeger kennen. Of we maken wentelteefjes.’ Elk woonzorgteam heeft een eigen budget en kan zelf de maaltijden samenstellen. Zo kunnen ze de ene dag een lekker biefstukje eten en de volgende dag pannenkoeken. Net als thuis dus.

Helpen

Veel bewoners vinden het leuk om mee te helpen in de keuken. In elke huiskamer staat een groot kookeiland waardoor bewoners alles kunnen zien én ruiken. Dat nodigt uit. Om te helpen met bereiden, én om te eten. De woongroepbegeleiders maken de maaltijd echt samen met de bewoners. ‘Vaak kletsen we erover met elkaar: waar heb jij herinneringen aan en welke recept zal je niet snel vergeten? Het is mooi om te zien wat eten los kan maken bij mensen.’

Speciale messen

Maurice werkt ook samen met de ergotherapeuten van de revalidatieafdeling, waar mensen vaak tijdelijk verblijven. Daar legt hij uit hoe je tijdens het koken je eten zonder al teveel spierkracht kunt snijden en hakken. ‘Wist je dat er speciale messen bestaan voor mensen die minder kracht in hun handen hebben?’

Kauwvermogen

Maurice gaat enthousiast verder: ‘Er zijn ook veel ouderen bij wie het kauw- en slikvermogen is afgenomen. Om ook voor deze mensen een zo smakelijk mogelijke maaltijd op tafel te zetten, werk ik samen met de logopedisten en zorgmedewerkers. Alle bewoners eten in principe hetzelfde, maar misschien dat de één het gemalen moet eten, en de ander vloeibaar. Alles kan en wordt op maat voor de bewoner aangeboden.’

Aansterken

Naast dat Maurice de medewerkers kookworkshops geeft, leert hij ze ook dingen over hygiëne – denk aan verschillende snijplanken voor de groente en het vlees – het schoonmaken van de koelkast en de houdbaarheid van producten. Maar ook: wat zijn nou goede maaltijden voor mensen die moeten aansterken tijdens hun revalidatie? Maaltijden met veel eiwitten hebben bijvoorbeeld een heel positieve uitwerking op mensen die lichamelijk moeten herstellen.

Win het kookboek ‘Koken, net als thuis’

Maurice gaf samen met ZorgAccent het kookboek ‘Koken, net als thuis’ uit, met recepten vol heerlijke oude én nieuwe gerechten. FloorZorgt mag vijf boeken weggeven!

Schrijf ‘Ja, ik wil winnen!’ in een reactie onder dit artikel, het bijbehorende Facebook-bericht of de Instagram-post en maak kans.

Als je hebt gewonnen, krijg je uiterlijk donderdag 19 december bericht.  

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Ria
Horstman
Ja ik wil winnen