Zuster Marieke - 'Vrijwel meteen komt er een ontspannen glimlachje op je gezicht'

Marieke-bad

De eerste keer dat een baby in bad gaat, kan voor ouders best een spannend moment zijn. In deze blog vertelt Zuster Marieke over een premature baby die voor het eerst in bad gaat en de moeder vindt het toch best spannend om het zelf te doen.

Vandaag mag je voor het eerst in bad. Inmiddels ben je een paar weekjes oud en gaat het goed met je. Ik was erbij toen je vlak na je geboorte bij ons op de afdeling kwam, met ruim 32 weken kwam je onverwachts al op de wereld kijken. Ik had meerdere dagdiensten achter elkaar en werd zo een beetje je vaste verpleegkundige.

Ik overleg met je moeder wat ze wil. Ik leg uit dat ze je zelf in bad mag doen, maar als ze dat nog te spannend vindt, dat ook niet erg is. Bijna opgelucht kijkt ze me aan. ‘Doe jij het nog maar even.’

Nadat je moeder je geduldig heeft uitgekleed, lig je bloot op het aankleedkussen. Ik wikkel een hydrofiele doek om je kleine lijfje heen, zodat je wat meer geborgenheid kunt ervaren in het water.

Heel rustig laat ik je in het warme water zakken. Je voetjes laat ik tegen de zijkant van het bad rusten, zodat je een beetje het gevoel hebt dat je weer veilig in je mama’s buik zit. Vrijwel meteen komt er een ontspannen glimlachje op je gezicht. Je lijkt het heerlijk te vinden in het water en je geeft je helemaal over. Je ligt te genieten, je moeder kijkt trots mee en maakt ondertussen foto’s en een filmpje.

Nadat ik je weer uit het water heb gehaald en je lekker warm ingepakt in de doeken ligt, kijk je met heldere oogjes om je heen. Heel wakker en alert lig je op je speentje te zuigen.

Je moeder slaakt een zucht; ‘Wat fijn.’ En ik pink stiekem een traantje weg.

zuster_marieke

Dit is Zuster Marieke:

Hi! Mijn naam is Marieke, ik ben 30 jaar en vroeger wilde ik eerst boerin, daarna Cliniclown en toen kinderarts worden. Inmiddels werk ik als neonatologie verpleegkundige op de neonatologie afdeling van een perifeer ziekenhuis. Op onze afdeling liggen te vroeg geboren kinderen vanaf 32 weken zwangerschap en zieke pasgeborenen. Ik schrijf over de intense, acute en spannende momenten, maar ook over de grote en kleine lichtpuntjes en het geluk en de blijdschap als een kindje na een periode van onzekerheid met de ouders mee naar huis mag. Je kunt hier een kijkje nemen op mijn blog, of volg mij op instagram: @zuster_marieke

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!