Broeder Erwin - 'De ene noemt me Erik, een ander heeft het over Edwin als hij me aanspreekt'

Erwin-naam

Broeder Erwin wordt door cliënten op verschillende manieren aangesproken. Soms is het broeder en bij een andere cliënt heet hij Edwin. Toch verbetert hij zijn cliënten niet.  'Of de cliënt me nu bij mijn naam of broeder noemt: het is van belang dat ze me aanspreken op hun eigen manier.'

Een aantal weken geleden hebben jullie mijn eerst blog gezien op FloorZorgt. Ik heb zelf ook een blog. De naam van die blog is Broeder Erwin.

Waarom Broeder Erwin? Gewoon, één van mijn cliënten van een aantal jaar geleden noemde me Broeder. Uit respect, uit gewoonte denk ik. Het geeft daarnaast ook een beetje aan dat het een zoeken is naar mijn titel: verpleegkundige, begeleider of toch Broeder?

Ik ben nu ruim 30 jaar gediplomeerd als HBO-V'er. Na mijn diplomering ben ik gelijk in de gehandicaptenzorg gaan werken. Ik heb op verschillende locaties gewerkt. Met uitzondering van een uitstapje van een ruim jaar heb ik altijd bij dezelfde werkgever gewerkt. Ik heb dus genoeg te vertellen.... Gewoon om met jullie te delen hoe mooi het werk kan zijn...

Nog even verder gaand over mijn naam of liever hoe ik genoemd word. De ene cliënt noemt me broeder. De andere noemt me gewoon bij mijn naam, maar er zijn ook cliënten die een eigen benaming voor me hebben. De ene noemt me Erik, een ander heeft het over Edwin als hij me aanspreekt. Soms zijn er dan collega's die de cliënten daarin verbeteren. Voor mij hoeft dat niet zo. Of ik nu Erik of Erwin wordt genoemd. Of de cliënt me nu bij mijn naam of broeder noemt: het is van belang dat ze me aanspreken op hun eigen manier. Het is belangrijker voor mij te weten dat ik voor de één broeder ben en voor de ander Erwin. Nog een ander verhaal is het als de cliënt niet in staat is om te praten. Een paar van mijn huidige cliënten kunnen dat niet, maar toch merk ik dat ze mij herkennen. Van iedereen die speciale begroetingen weten, bij de één aai over de bol, bij de ander je stem en bij weer een ander een klapzoen op de hand. Dat is het fijne, met kleine dingen laten merken dat je er bent voor hen.

Het leukste aan mijn werk vind ik eigenlijk het omgaan met de cliënten, het contact met hen. En echt, dat is het ook. Het feit dat je zo kunt genieten van je werk. Regelmatig besef ik me dat ik ervaar dat ik het fijn vind dat ik dit werk doe.

Ik kan het niet echt omschrijven, maar mogelijk -en hopelijk- begrijpen jullie wat ik bedoel. Ondanks dat het vermoeiend kan zijn, ondanks dat er wel iets tegen zit, ondanks dat niet alles lukt wat je wil bereiken toch geeft dat je energie, plezier, geluk. En daarvan moet je genieten. En als je ervan geniet, dan gaat het gewoon veel leuker.

Broeder Erwin

Dit is Broeder Erwin:

Even kennismaken. Mijn naam is Erwin de Bruijn.

Ik ben Begeleider 4 bij Tragel Zorg. Sinds 1988 ben ik werkzaam bij deze organisatie (klein uitstapje van februari 2020 tot juni 2021). Sinds ben ik 1990 gediplomeerd verpleegkundige (HBO-V). Met name heb ik gewerkt bij EMB, Ouderen en EVMB cliënten. NU-91 lid. In het verleden ben ik bij deze bond vakbondsconsulent, klakbordgroepslid CAO en lid van de ledenraad geweest. Bij Tragel Zorg ben ik OR-lid geweest.

GentleTeaching, Methode Urlings en LACCS. Ik schrijf over mijn werk op https://www.facebook.com/BroederErwin

In de uren die overblijven ondersteun ik mijn man in Gasterij de Thuishaven. In de tijd die dan nog over is doe ik het huishouden en ben ik bezig met mijn hobby: genealogie. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!